Promrzlá prodavačka kaštanů i nadšení bruslaři na Jíkalce. Výstava přibližuje zimu ve staré Plzni

2. leden 2018

Také máte pocit, že dnešní zimy už nejsou takové, jaké bývaly? A jaké asi musely být v dobách našich pradědečků! Výběr zimních fotografií Plzně a okolí, jak je koncem 19. a počátkem 20. století pořídili amatérští i profesionální fotografové, právě teď nabízí zajímavá výstava v Národopisném muzeu Plzeňska nazvaná „Zima na skle“.

Jak vypadala zima ve staré Plzni? Jak se lidé do velké zimy dříve oblékali a jak si staří Plzeňané užívali zimních radovánek? To vše výstava „Zima na skle“ zachycuje. Jde o fotografie pořízené ze skleněných negativů ze sbírek Západočeského muzea v Plzni, které pocházejí většinou z období od počátku 90. let 19. století do konce první světové války. Jednotícím prvkem je právě zima – ve městě i v okolí, při zábavě i při práci.

Plzeň krásná a zasněžená…

A co o aktuální výstavě říkají její tvůrci? Při přípravě prý zavrhli prosté náladové snímky. Důležité bylo, aby každá fotografie měla „něco navíc“ – třeba místo, které do dnešního dne prošlo změnami nebo dokonce úplně zaniklo, nějaký detail z každodennosti, lidé při jejich práci i zábavě. Zimní zasněžené snímky ze staré Plzně samy o sobě navíc působí velmi esteticky. Ať už se jedná o historické jádro města, Lochotínský park nebo zamrzlé řeky a zasněžené cesty.

Sněhulák z minulého století

Fotografií, které vás na výstavě zaujmou, je celá řada – třeba snímky pořízené při zimních radovánkách. Zhodnotit můžete sněhuláka z roku 1913, dámy na zimní procházce, malé sáňkaře nebo zaplněné kluziště v Plzni na Jíkalce v roce 1908. A zatímco pro někoho zima a sníh znamená radovánky a romantiku, pro jiného komplikace a práci – důkazem jsou další působivé fotografie zachycující starou babičku odklízející sníh, čističe plzeňských stok nebo mrznoucí prodavačku kaštanů.

Výstavu „Zima na skle“ můžete v Národopisném muzeu Plzeňska navštívit až do 14. ledna.

Pozvánka na výstavu Zima na skle
autoři: Michaela Vondráčková , Tomáš Bernhardt
Spustit audio