Soubor Sluníčko z Rokycan slaví 35. výročí

15. březen 2017

Zatoč se, Sluníčko - to je název slavnostního pořadu, kterým si členové stejnojmenného rokycanského souboru připomenou nedávné půlkulaté výročí. Však Sluníčko patří k Rokycanům a k předním českým souborům už 35 let. V neděli 19. března si v plzeňském divadle Alfa dají dostaveníčko dvě stovky talentovaných tanečníků, muzikantů a zpěváků s jejich diváky a posluchači.

Odkaz Boženy Auterské

Tradice rokycanských folklorních souborů je ale ještě starší než jubilující Sluníčko. První folklorní soubor při někdejším Okresním domě pionýrů a mládeže v Rokycanech (dnešní Rokytku) založila v roce 1967 Božena Auterská. Pod názvem Sluníčko dětský soubor vystupuje od školního roku 1981/82. V té době se vedle Boženy Auterské v roli vedoucí souboru a choreografky prosadila tanečnice, zpěvačka a muzikantka Romana Šlapáková.

Dobrovolně rozdávají dětem radost

Veškerý souborový život by byl v Rokycanech v uplynulých desetiletích zcela nemyslitelný bez dobrovolných pracovníků, kteří bez jakýchkoliv nároků věnují svůj volný čas dětem. Téměř výhradně se jednalo a jedná o bývalé aktivní členy souboru, kteří v něm vyrostli a dnes svůj um a lásku k lidovému umění předávají dalším generacím.

Po Boženě Auterské a Romaně Šlapákové tak štafetu převzali Alena Hirschová, Marta Pešková, Jaroslava a Miloslav Cíglerovi a v současné době Jana Frühaufová, Martina Hirschová, Jana Kuníková, Anna Pražská, Tina Skočilová, Simona Hudecová, Barbora Michalová a Zdeněk Vejvoda. Velkou pomoc představuje spolupráce se zakládajícími členy Sluníčka, mezi které patří i renomovaný choreograf, pedagog Honza Malík.

Impuls do (nejen uměleckého) života

„To, co mi soubor dal, chápu jako jakousi obecnou předurčenost a směr. Myslím si, že mi dal nesmírně bohaté dětství, které by mi spoustu dětí závidělo. Navedl mě na cestu hodnot, kterých si mám všímat a které si s sebou nést. Díky souboru mě začal zajímat pohyb, tanec, hudba a divadlo. Je to ten důvod, že se tanci věnuju pořád,“ říká Honza Malík.

„Nejvíc vzpomínám na Boži Auterskou, naši vedoucí, která byla taková naše souborová máma,“ vzpomínala zakládající členka Sluníčka Radka Brožíková. „To nejdůležitější pro mě dodnes jsou trvalá přátelství. My jsme totiž společně trávili veškerý volný čas, nejen při zkouškách, ale i při táborech, sportovali jsme, jezdili do divadel. A k tomu dneska vedeme naše děti,“ dodává Malík.

Zatočte se, Sluníčka!

Dvě slavnostní představení k 35. výročí souboru Sluníčko z Rokycan se uskuteční v divadle Alfa v Plzni v neděli 19. března od 10:30 a od 15 hodin. Vystoupí čtyři souborové generace, kromě té nastupující a právě odcházející ještě další dvě skupiny bývalých členů. Těšit se zkrátka můžete na vystoupení sotva pětiletých až po čtyřicátníky.

Spustit audio