Titul Zlatý Český Zpěváček 2015 si z Českého rozhlasu Plzeň odvezla Tereza Glosová

26. červen 2015

V sobotu 23. 5. se velké hudební studio Českého rozhlasu Plzeň zaplnilo příznivci lidové hudby a zpěvu. Formou veřejné rozhlasové nahrávky tady proběhlo české zemské finále soutěže Zpěváček 2015, při které děti zpívají lidové písně svého národopisného regionu. Přestože šlo o soutěžní klání, ve studiu celou dobu panovala velmi příjemná a přátelská atmosféra. A výkony malých zpěváčků byly obdivuhodné!

Před rozhlasové mikrofony postupně předstoupilo celkem 16 zpěváků ve věku od 10 do 15 let. Ti se do českého zemského finále probojovali z regionálních kol, které proběhly na Plzeňsku, Karlovarsku, ve středních, jižních a severovýchodních Čechách a v českém Horácku. Výběr lidových písní, kterými se malí zpěváci prezentovali, byl velmi pestrý – každý totiž představil svůj region, ze kterého do Plzně přijel. A byla radost nejen poslouchat, ale také se dívat – všichni zpěváci před rozhlasový mikrofon pyšně nastoupili v kroji.

Každý zpěváček měl v hledišti své příznivce, kteří ho podporovali – rodiče, sourozence, vedoucí folklorních souborů nebo učitele zpěvu ze Základních uměleckých škol. Zajímavé sledovat, kde všude se dnes děti mohou s lidovými písničkami seznamovat. Každý zazpíval jednu písničku bez doprovodu – a capella a při druhé ho podpořila vynikající Lidová muzika z Třemošné tvořená výhradně profesionálními muzikanty, kteří ovšem všichni prošli některou z lidových muzik či folklorních souborů a jejich náklonnost tomuto hudebnímu žánru byla patrná. V závěru soutěže už s nimi zpívalo celé hlediště…

Celosvětový mír i vila na Floridě plná křečků

Každému soutěžnímu výkonů předcházel malý rozhovor, ve kterém děti měly možnost promluvit i o svých dalších zájmech a ukázalo se, že většina z nich je nadaná také v dalších oborech – hra na housle, klavír, trubku, tanec, balet, kreslení, herectví… to vše kromě zpívání malí zpěváčci stíhají. A navíc děti prozradily i něco ze svých přání a plánů do budoucnosti. Jaká největší přání zazněla? Třeba celosvětový mír, stáj s vlastním koněm, práce pro charitativní organizaci nebo vlastní vila na Floridě - ideálně s mnoha křečky, které jsou další vášní jednoho ze zpěváčků.

Odborná porota ale hodnotila především pěvecký projev. Tvořili ji dlouholetý plzeňský rozhlasový redaktor, zakladatel souboru Úsměv z Horní Břízy a hudební skladatel Zdeněk Bláha, kapelník příbramského souboru Chairé, spoluautor programů souborů Chorea a Musica Bohemica a hudební skladatel Josef Krček a pardubická hudební pedagožka Zuzana Kmoníčková. Že bude mít porota těžkou práci, bylo jasné už během poslechu jednotlivých výkonů. Nakonec však porota vybrala a doporučila celkem 10 zpěváčků do celostátního kola, které proběhne formou přehlídky v říjnu v Brně, a také udělila titul Zlatý Český Zpěváček 2015, dva Stříbrné a dva Bronzové České Zpěváčky 2015 a k tomu ještě jedno zvláštní ocenění.

Záznam soutěžního klání si poslechněte ve dvou dílech Špalíčku lidových písní!

Výsledky – Český Zpěváček 2015:

Zlatý Český Zpěváček 2015 – Tereza Glosová, Jablonec nad Nisou
Stříbrný Český Zpěváček 2015 + Zvláštní ocenění za mimořádně osobitý projev - Alois Stavárek, Jihlava
Stříbrný Český Zpěváček 2015 – Lucie Hácová, Pardubice
Bronzový Český Zpěváček 2015 – Viktor Divecký, Pardubice
Bronzový Český Zpěváček 2015 – Tereza Jurníková, Domažlice

Do celostátního kola dále postupují (bez udání pořadí):

Sára Jakouběová (Jablonec nad Nisou), Markéta Švehlová (Hrazánky), Markéta Příbková (Luženice u Domažlic), Sabina Brabcová (Teplá) a Veronika Hanzlíková (Praha)

Všem oceněným srdečně gratulujeme!

Pořadatelem zemského finále byla Folklorní unie Prahy a Středočeského kraje ve spolupráci s Českým rozhlasem Plzeň a s podporou Ministerstva kultury České republiky.

Závěrečná píseň v podání Zlatého Českého Zpěváčka 2015 Terezy Glosové:

Spustit audio