V jednej ruce panenku, v druhej piva džbánek…

28. listopad 2016

Víte, co znamená „fexírka“? Nebo jaký fígl použít při hře na fanfrnoch? I to se 3. listopadu dozvěděli diváci ve velkém hudebním studiu Českého rozhlasu Plzeň, kde proběhlo natáčení dalšího dílu pořadu „U muziky s Plzeňáky“. Hostem byl tentokrát Plzeňský MLS (Malý lidový soubor) pod vedením Miroslava Šimandla. Hudební „mlsání“ to bylo příjemné a došlo i na osvědčený muzikantský recept na dobrou náladu: „v jednej ruce panenku, v druhej piva džbánek“, přesně tak, jak se zpívalo v poslední písničce.

Plzeňský MLS byl založený v roce 2009 kolem upravovatele lidových písní, muzikanta a také externího spolupracovníka Českého rozhlasu Plzeň Miroslava Šimandla. Soubor tvoří převážně posluchači nebo absolventi plzeňské Konzervatoře Plzeň, kteří se folklóru s nadšením věnují od dětství. Repertoár vychází z tradic štrajchových a dudáckých muzik západních Čech (především Plzeňska, Žinkovska, Nepomucka a Chodska).

Ve velkém hudebním studiu Českého rozhlasu Plzeň Plzeňský MLS vystoupil ve složení troje housle, dva klarinety, kontrabas a dudy. Kromě toho se v jedné písni objevila také niněra a svůj prostor dostaly také lidové rytmické nástroje – fanfrnoch a vozembouch. Jako sólisté se představili zpěváci Tereza Zimčíková, Jan Fraus a Miroslav Šimandl, ml.

Čtěte také

Poslechněte si záznam pořadu „U muziky s Plzeňáky“ s Plzeňským MLSem – ve dvou dílech, ve Špalíčku lidových písní!

Postup při stornu zaplaceného zájezdu a ztráta radosti z dovolené Záznam pořadu „U muziky s Plzeňáky“ s Plzeňským MLSem - 1. díl
Bespečnost, nástrahy zájezdů a současné trendy Záznam pořadu „U muziky s Plzeňáky“ s Plzeňským MLSem - 2. díl
Spustit audio