Všeho do času… (1788 – 1918). Nová výstava odhalí i zajímavé proměny dámské módy

5. únor 2018

Přípravy na letošní 38. ročník festivalu Smetanovské dny vrcholí. V rámci tohoto festivalu proběhne i výstava nazvaná Všeho do času… (1788 – 1918). Plné ruce práce tak právě mají i pracovníci Západočeského muzea v Plzni, kteří pro výstavu připravují zajímavé exponáty. Jaké místo mezi nimi mají předměty týkající se dámské módy v proměnách času?

„Móda je zrcadlem společnosti“, říká se a je pravdou, že v módě a v odívání se vždy výrazně odrážely veškeré společenské vlivy. Také v depozitářích Národopisného oddělení Západočeského muzea je velké množství sbírkových předmětů, které tohle rčení potvrzují. V 19. století se na rozdíl od předchozích historických epoch uskutečňovaly proměny oblékání s poměrně velkou rychlostí. Byla to reakce na společenské, ekonomické a politické proměny společnosti, pokrok vědy a techniky. Důležitou roli samozřejmě hrály i počátky průmyslové výroby tkanin, vynález šicího stroje a později i vznik konfekční výroby.

Zatímco v předchozích staletích módní trendy diktoval panovnický dvůr, v 19. století se situace změnila a odívání výrazně začalo ovlivňovat měšťanstvo. V druhé polovině 19. století se zjednodušilo mužské oblečení (směřovalo k civilnosti a nenápadnosti) a hlavními nositelkami proměn módy se staly ženy. Právě ženy svým oděvem začaly reprezentovat svoji rodinu, svého muže a jeho bohatství.

Krinolína, turnýra, ale i oblečení pro jízdu na koni nebo kriket

V dámské módě 19. století se odrážely problémy společenského postavení žen a také se přesně diferencovaly druhy šatů podle příležitosti, ke které byly určené. Pořizovaly se obleky pro cestování, k odpoledním promenádám, do společnosti, k návštěvám divadel, plesů nebo maškarních bálů. K postupnému uvolňování oděvu přispěla záliba ve sportování, kterému se začaly věnovat i ženy - jízda na koni, tenis, kriket, procházky do přírody, koupání a bruslení a později jízda na kole… to vše vyžadovalo zvláštní oblečení.

19. století také do módy vrátilo zajímavé módní součástky - krinolínu a turnýru. Krinolína doplnila, případně nahradila používané spodničky a stala se nezbytným módním doplňkem. Novinkou byla tzv. turnýra (česky také zvaná „honzík“), kterou se rozumělo výrazné zdobení sukně v zadní partii - sukně byla díky ní vzadu těsně pod pasem vydutá a zdůrazněná.

Všeho do času…

Připravovaná výstava Všeho do času… (1788 – 1918) si klade za cíl prostřednictvím hmotných dokladů přiblížit víceúrovňové vnímání času v městě Plzni a přilehlých oblastech. Co se dámské módy týká, k vidění budou modely z let od roku 1840 do 20. let 20. století, včetně oblečení na sport, spodního prádla i nejrůznějších módních doplňků. Vernisáž proběhne ve výstavním sále Západočeského muzea v Plzni 23. února od 18:00 hod, výstava bude přístupná až do 9. září 2018.

Výstava Všeho do času ...
autoři: Michaela Vondráčková , Marie Mušková
Spustit audio