Zázrak „rejsování“ světlem! První fotografie ve staré Plzni vzbuzovaly obdiv a nadšení

6. únor 2017

V Národopisném oddělení Západočeského muzea v Plzni momentálně vrcholí přípravy na výstavu, která proběhne v rámci letošního festivalu Smetanovské dny. „Světlo, stín a tma v české kultuře 19. století“ - to je jedno z hlavních témat festivalu. Při té příležitosti bude na výstavě mimo jiné připomenutá historie fotografie i jejích předchůdkyně tzv. daguerrotypie. A že nejstarší dochované záběry ze staré Plzně stojí za to!

Nejstarší rozšířenou fotografickou technikou byla takzvaná daguerrotypie. Vynalezl ji v roce 1839 francouzský výtvarník a vynálezce Louis Daguerre. Technika to byla poměrně složitá a nebezpečná - jako médium sloužila měděná postříbřená destička zcitlivělá parami jódy a vyvolaná parami rtuti.

Sbírka daguerrotypií v Západočeském muzeu v Plzni čítá několik desítek kusů těchto předchůdkyň fotografie. Nejstarší byla pořízená v roce 1849 a zachycuje podobu mladého Jindřicha Schwarze, později okresního tajemníka v Přešticích.

„Rejsování“ světlem… to jste ještě neviděli!

Zajímavá je ale i historie fotografií samotných. Zatímco dnes je pro nás fotka zcela normální, běžnou záležitostí, v 19. století působila jako zázračná věc. Nepochopitelná a pro běžné lidi rozumem neuchopitelná. Lidé ji s nadšením popisovali jako zázračné „rýsování/rejsování světlem“. V Plzni jsou první fotografové doložení nejprve jako kočovní, ovšem už na konci 50. let 19. století se tady usazují fotografové nastálo.

Nejstarší fotografie plzeňského kroje

Lepší dostupnost fotografických materiálů postupně umožnila fotografům pořizovat snímky nejen pro přímou obživu, ale také pořizovat záběry dokumentující jejich okolí a soudobý způsob života. Mezi takové autory patřil i rodák z Plzně Josef Boettinger, který měl v Plzni ateliér v letech 1867–1882. Právě tady byl také v roce 1876 pořízený nejstarší snímek plzeňského kroje.

Dochovala se ale i řada dalších z pozdější doby. Na konci století nadšených fotografů amatérů přibývalo a v Plzni si už v roce 1894 založili dokonce vlastní klub.

Výstava „Plzeň ve století světla“ v rámci Smetanovských dnů 2017 proběhne ve výstavním sále Západočeského muzea v Plzni (Kopeckého sady 2) ve dnech 25. 2. - 4. 6. 2017 a kromě daguerrotypií a fotografií nabídne velmi pestré spektrum dalších zajímavých předmětů.

Plakát k výstavě Plzeň ve století světla
autoři: Michaela Vondráčková , Tomáš Bernhardt
Spustit audio