I vy můžete získat kotlíkovou dotaci! Poradíme vám, co byste měli vědět

Šance na získání příspěvku je veliká. V Plzeňském kraji se žádosti o něj přijímají elektronicky od středy 20. ledna. Systém pro jejich podání krajský úřad spustí úderem 8:00 hod.

Plzeňský kraj v rámci dotačního programu rozdělí během 2 let celkem 231 milionů korun, z toho v nynější první výzvě 162 milionů Kč. Žádosti bude možné podávat prostřednictvím elektronického systému eDotace do 18:00 hodin 31. března nebo do vyčerpání uvedené částky. Zájemci, na které se nedostane letos, budou mít možnost peníze získat přibližně za rok ve druhé výzvě.

Pokud jde o Karlovarský kraj, ten první výzvu vyhlásí 28. ledna a žádosti bude od 2. března přijímat podatelna krajského úřadu v Karlových Varech - Dvorech.

Kotlíková dotace se vztahuje pouze na výměnu kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním, a to od 15. července 2015. Pokud jste kotel měnili po tomto datu nebo výměnu plánujete, máte naději na příspěvek ve výši od 70 do 85 % nákladů na pořízení nového tepelného zdroje. Přesná částka se odvíjí od typu nového zdroje a toho, jestli bude instalován v oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší. Vyšplhat může až na 127 500 Kč z celkových nákladů max. 150 000 Kč.

Čtěte také

Využíváte kromě kotle na tuhá paliva s ručním přikládáním také druhý elektrický nebo plynový kotel? I vy můžete dotaci dostat. „Ale mělo by to být tak, že ten kotel na pevná paliva, který nahrazujeme, je hlavním zdrojem tepla,“ upozorňuje energetický specialista Václav Šváb ze střediska ENVIC Plzeň.

Účelem kotlíkové dotace je snížení emisí v ovzduší, proto je přesně stanoveno, za jaké zařízení můžete svůj starý kotel vyměnit. Vybrat si můžete z nízkoemisních kotlů na uhlí, biomasu nebo jejich kombinaci, z tepelných čerpadel a plynových kondenzačních kotlů, které jsou na seznamu registrovaných výrobků. Výměnou do budoucna ušetříte na výdajích za vytápění, v řadě případů si ulehčíte práci s přikládáním a navíc splníte povinnost danou zákonem o ochraně ovzduší. Podle tohoto zákona od 1. září 2022 už nebude možné provozovat kotle nejnižších emisních tříd, tedy 1. a 2. třídy.

Žádost o kotlíkovou dotaci je nutné doplnit fotodokumentací původního ještě zapojeného kotle a potvrzením typu nově pořizovaného tepelného zdroje, případně písemným souhlasem spoluvlastníků domu a vlastníka pozemku.

Dále je třeba doložit energetickou náročnost budovy do třídy C nebo záměr energetickou náročnost snížit zateplením domu s dotací Nová zelená úsporám nebo tzv. mikroenergetickým opatřením, pokud je třídy D a vyšší. To vše nejpozději do 10 dnů od podání žádosti.

Průkaz energetické náročnosti domu vám vystaví energetický specialista, který také doporučí takzvaná mikro-energetická opatření, jestliže budova spadá do třídy D a vyšší. Může jít o zateplení střechy nebo půdních prostor, zateplení stropu sklepa, zateplení severní fasády, opravu fasády, výměnu vstupních nebo balkónových dveří, výměnu zasklení starších oken za izolační dvojskla a další.

Na mikro-energetická opatření v hodnotě do 20 000 Kč je také možné čerpat dotaci, jestliže je zahrnete do už zmíněných celkových nákladů max. 150 000 Kč. Nebo můžete současně požádat o dotaci na zateplení z programu Nová zelená úsporám Státního fondu životního prostředí ČR.

Chcete o kotlíkovou dotaci zažádat, ale nemáte přístup k internetu nebo nejste dostatečně počítačově zdatní? Žádný problém: „Rádi kohokoli uvítáme u nás na krajském úřadě, pomůžeme se zřízením uživatelského účtu v systému eDotace i s podáním žádosti,“ ujišťuje Ing. Jana Němečková z Odboru životního prostředí Krajského úřadu Plzeňského kraje.

Další informace najdete na internetových stránkách Plzeňského kraje, Karlovarského kraje a na webu Státního fondu životního prostředí ČR. K dispozici je vám také infolinka 800 260 500.

Potřebujete další informace? Zúčastněte se seminářů ke kotlíkovým dotacím.

datummísto konáníORPčas
19.1.2016Zasedací místnost městského úřadu, Náměstí Augustina Němejce 63Nepomukod 16:00
20.1.2016velká zasedací síň - přízemí budovy MěÚ Horažďovice, Mírové nám. 1Horažďovice16:00-18:30
25.1.2016Kino Káčko, Sokolovská 1011Dobřanyod 16:00
27.1.2016obecní úřad Dobřív 305Dobřívod 16:00
1.2.2016zasedací místnost městského úřadu, Náměstí Míru 1, DomažliceDomažliceod 16:00
10.2.2016Jednací sál ZPK, místnost č. 174, Škroupova 18Plzeňod 15:00
8.3.2016Jednací sál ZPK, místnost č. 174, Škroupova 18Plzeňod 16:00

Zdroj: Krajský úřad Plzeňského kraje

Spustit audio