Anýz pro lepší trávení, dýchání i kojení

Bedrník anýz (Pimpinella anisum) - Foto:  David Monniaux

Bedrník anýz (Pimpinella anisum)Foto:  David Monniaux

Anýz patří k nejstarším a nejrozšířenějším druhům koření. Vyznačuje se sladkou lékořicově ovocnou, jemně kafrovou chutí, podobnou fenyklu a badyánu.

Jednoletá bylina bedrník anýz (Pimpinella anisum) pochází z Egypta a Sýrie, dnes se pěstuje na Balkánu a ve Středomoří, v Rusku a střední Asii, Indii, Turecku, Mexiku, na Slovensku a u nás na jižní Moravě. Vyžaduje teplé, chráněné a slunné umístění, kvete od června, suché dvounažky se sklízejí obvykle v srpnu. Kromě plodů se v menší míře využívá také kořen. 

Anýz v historii 

K ochucení jídel, nápojů a k přípravě léků používali silně aromatickou rostlinu i staří Egypťané, podle dochovaných záznamů anýz a jeho účinky na organismus znali už 1500 let př. n. l. Evropa za anýz vděčí Římanům, jeho zbytky se našly v Koloseu. V 11. století byl anýz tak drahý, že jeho dovoz do Anglie podléhal dani. Ve středověku byl ceněn jako afrodisiakum a především jako účinný lék proti moru, už tehdy se o něm tvrdilo, že „uvolňuje darebné větry a zbavuje merzutosti“. Rozdrcená nebo rozžvýkaná semínka zajišťovala svěží dech. V Čechách anýz nacházel od středověku uplatnění při pečení chleba a výrobě medoviny. 

Anýz v kuchyni 

Toto koření se i dnes dává do některých druhů chleba, pečiva, moučníků a vánočního cukroví, patří hlavně do perníku. Také se jím ochucují sýry, klobásy a dušená zelenina, nakládá se s ním červená řepa, červené zelí a okurky. Lahodným anýz udělá hruškový a jablečný kompot i mošt. Dále se hodí do směsí kari, s ovocem, skořicí nebo fenyklem a do rajských omáček. Můžeme ho přidat k dušeným houbám, především k žampionům. Velmi oblíbený je v indické a čínské kuchyni, kde nesmí chybět v řadě masitých jídel. Vyrábí se z něj i likéry a lihoviny. Anýz z Alžírska, Francie, Portugalska, Španělska a Tunisu obvykle mívá vyšší obsah silic, anýz z Albánie, Bulharska, Egypta, Maďarska, Indie a Turecka bývá jemnější s nižším obsahem silic. 

Čtěte také: Velikonoční medové perníčky

Anýz jako lék 

V léčitelství anýz platí za lék pro trávicí a dýchací soustavu. Pomáhá proti nadýmání, má mírné antimikrobiální a antioxidační účinky. Zvyšuje tvorbu žluče a urychluje trávení. Zastavuje průjmy a křeče v trávicím traktu. Bývá součástí sirupů proti kašli. Léčitelé doporučují na jaře a na podzim jako prevenci zánětů dýchacích cest 3x denně 20 – 40 kapek extraktu z 1 dílu kořene a 5 dílů koňaku na kostce cukru. Anýz také podporuje tvorbu mléka při kojení a jeho silice se zároveň do mateřského mléka přenášejí, takže působí i proti plynatosti u kojenců. 

Kontraindikace 

Anýz by neměly užívat těhotné ženy, protože zvyšuje riziko potratu. Může být příčinou alergické kožní reakce. Pozor na předávkování anýzem, způsobuje nevolnost, zvracení a dokonce otok mozku a plic. 

Pořad: Hobby magazín speciál  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pátek 18:04  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Od 29.5.2017 13:00 do 19:45; na silnici 18036 u obce Horní Lukavice okres Plzeň-jih; nehoda nákladního vozidla; uzavřeno; NA v příkopu, bez zranění.
  D5, mezi km 51.8 a 53.3, ve směru Rozvadov, práce na silnici, levý jízdní pruh uzavřen, Od 29.05.2017 07:45 Do 29.05.2017 15:30, Pozor!, Údržba podzemní části kanalizace, zdroj: ŘSD
  místní komunikace náměstí Míru, Domažlice, okr. Domažlice, uzavřeno, Od 29.05.2017 16:00 Do 30.05.2017 23:00, ul. náměstí Míru ve městě Domažlice, Vydal: Městský úřad Domažlice

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace