Hobby magazín1. října  2017 v 10:04  

Babiččinu nádivku oceníte nejen k pivu. Smaženou dobrotu připravila Alena Kolín

Babiččina nádivka od Aleny Kolín - Foto: Martin Čuřík

Babiččina nádivka od Aleny KolínFoto: Martin Čuřík

Další recept v rámci Pochoutkového roku připravila Alena Kolín z Ostrova nad Ohří. Její babička dělávala nádivku, která se hodila do kuřete, ale mohli jste ji jíst i samostatně. Když vyzkoušíte placku s játry osmaženou na pánvi, uvidíte, že vám celé kuře vůbec nebude chybět. Hodí se k pivu nebo jen tak do ruky s kyselou okurkou.

Babiččina nádivka 

300 g krupice
400 ml mléka
400 g kuřecích jater
1 vejce
100 ml oleje 

Postup: 

Den dopředu namočíme krupici do mléka, promícháme a necháme mléko vsáknout do krupice v chladu lednice. Druhý den ji vyndáme a přidáme další suroviny. 

Nejdříve si omyjeme, odblaníme a nakrájíme na nudličky kuřecí játra. Přimícháme je ke krupici s mlékem a nakonec přidáme jedno rozšlehané vejce. Máme tak připravenou směs na nádivku. Nesolíme. Každý si osolí až hotovou placku podle chuti. 

Na pánvi rozpálíme 100 ml slunečnicového nebo řepkového oleje. Musíme opravdu vydržet, aby byla pánev pořádně rozpálená. Teprve poté nalijeme sběračkou nádivku do oleje, rozprostřeme a snížíme výkon sporáku. 

Pečeme na střední úrovni asi 6-8 minut z jedné a pak stejně z druhé strany. Babiččina nádivka ve formě placky vysoké asi 3 cm musí být pevná a zlatavá. 

Po usmažení necháme placku okapat na ubrousku, aby se zbavila přebytečného tuku. Můžeme ji jíst jen tak s trochou soli nebo s kyselou okurkou. 

Z uvedeného množství připravíte asi tři velké placky. 

Alena Kolín 

Tým Pochoutkového roku přivítala v kuchyni s výhledem na Klínovec v Krušných horách. Při vaření babiččiny nádivky přinesla také chlebíčky a péřovou buchtu. Jejím dětským snem bylo mít hodně zvířat, a tak si pořídila speciální zvířecí pokoj. Bydlí v něm králíci, andulky, křečíci džungarští nebo pískomilové. Manžel Aleny Kolín zase sbírá pivní sklenice a staré kuchyňské hodiny. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 8. prosince  2017     Audio  rubrika: Hobby magazín

    Vánoční pečení se sušenými květy

    Nejenom koření, ale i sušené květy můžeme zakomponovat do vánočky nebo vánočního cukroví. Jestli chcete zaujmout návštěvy a překvapit rodinu, vyzkoušejte to.

     
  • 17. listopadu  2017     FotogalerieAudio  rubrika: Hobby magazín

    Lidé, kteří sázejí stromy

    Vysadili jste osobně, svýma rukama, na zahrádce jeden nebo více stromů? Pak víte, jaká je to dřina. A teď si představte, že jsou mezi námi tací, kteří sázejí desítky stromů ve volné krajině a vůbec nic z toho nemají,...

     
  • 15. listopadu  2017     Audio  rubrika: Hobby magazín

    Kytkožroutský listopad? Posvícení s husou na pelyňku

    Někdo by mohl soudit, že kytkožrout nemůže být masožrout, ale to je velký omyl. I kytkožrouti drží pořádně mastné posvícení. Jen se jim lépe tráví.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Stav vozovky: nebezpečí námrazy, Gerlova Huť
  ulice Ruská, Plzeň 2-Slovany, uzavřeno, stavební práce, Od 23.12.2017 00:00 Do 31.01.2018 23:59, na místní komunikaci III. třídy C2811 Ruská, v Plzni - úplná uzavírka vozovky, v úseku u objektu číslo ...
  ulice Ruská, Plzeň 2-Slovany, uzavřeno, stavební práce, Od 23.12.2017 00:00 Do 31.01.2018 23:59, - úplná uzavírka vozovky, v úseku před objektem náměstí Milady Horákové číslo orientační 8 - vyblokování ...

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace