Babiččinu nádivku oceníte nejen k pivu. Smaženou dobrotu připravila Alena Kolín

1. říjen 2017

Další recept v rámci Pochoutkového roku připravila Alena Kolín z Ostrova nad Ohří. Její babička dělávala nádivku, která se hodila do kuřete, ale mohli jste ji jíst i samostatně. Když vyzkoušíte placku s játry osmaženou na pánvi, uvidíte, že vám celé kuře vůbec nebude chybět. Hodí se k pivu nebo jen tak do ruky s kyselou okurkou.

Babiččina nádivka

300 g krupice
400 ml mléka
400 g kuřecích jater
1 vejce
100 ml oleje

Postup:

Den dopředu namočíme krupici do mléka, promícháme a necháme mléko vsáknout do krupice v chladu lednice. Druhý den ji vyndáme a přidáme další suroviny.

Nejdříve si omyjeme, odblaníme a nakrájíme na nudličky kuřecí játra. Přimícháme je ke krupici s mlékem a nakonec přidáme jedno rozšlehané vejce. Máme tak připravenou směs na nádivku. Nesolíme. Každý si osolí až hotovou placku podle chuti.

Na pánvi rozpálíme 100 ml slunečnicového nebo řepkového oleje. Musíme opravdu vydržet, aby byla pánev pořádně rozpálená. Teprve poté nalijeme sběračkou nádivku do oleje, rozprostřeme a snížíme výkon sporáku.

Pečeme na střední úrovni asi 6-8 minut z jedné a pak stejně z druhé strany. Babiččina nádivka ve formě placky vysoké asi 3 cm musí být pevná a zlatavá.

Po usmažení necháme placku okapat na ubrousku, aby se zbavila přebytečného tuku. Můžeme ji jíst jen tak s trochou soli nebo s kyselou okurkou.

Z uvedeného množství připravíte asi tři velké placky.

Alena Kolín

Tým Pochoutkového roku přivítala v kuchyni s výhledem na Klínovec v Krušných horách. Při vaření babiččiny nádivky přinesla také chlebíčky a péřovou buchtu. Jejím dětským snem bylo mít hodně zvířat, a tak si pořídila speciální zvířecí pokoj. Bydlí v něm králíci, andulky, křečíci džungarští nebo pískomilové. Manžel Aleny Kolín zase sbírá pivní sklenice a staré kuchyňské hodiny.

Spustit audio