Delosperma - rostlina, která přežije globální oteplování

25. září 2015

Delosperma neboli kosmatec pochází z jižní Afriky, sucho ani horko jí proto nevadí.

V českých podmínkách je delosperma takřka nezničitelnou květinou. Líbí se jí slunné stanoviště a lehčí půda promíchaná s pískem, jedná se totiž o sukulentní rostlinu. U nás ji neohrožují žádní škůdci ani choroby, počasí letošního léta jí jenom prospělo.

Jedno úskalí pěstování této tučnolisté skalničky ale přece jenom má - vadí jí zimní vlhko. Je proto dobré si před zimou z rozrostlého trsu uštípnout kousek, který přezimujeme v místnosti, kam se mráz ani vlhko nedostanou, třeba společně s muškáty. Tím si zajistíme, že o rostlinu v zimě nepřijdeme.


Rady, nápady i zajímavé tipy a informace související se zájmovou činností a koníčky si můžete poslechnout každý pátek od 18 do 19 hodin v Hobby magazínu speciál Českého rozhlasu Plzeň.

Audio archiv tohoto pořadu najdete zde.

Delospermy se rozrůstají do větších ploch, na kterých vytváří zelený koberec. Když tenhle koberec rozkvete, je to pastva pro oči. Podle Hedviky Kestnerové z Alpinum klubu Plzeň je na trhu nejméně 40 druhů všech možných barev kromě modré - květy kosmatců jsou bílé, žluté, fialové, červené... Některé druhy kvetou na jaře, jiné na podzim, další přes celé léto až do zámrazu.

S výběrem vám poradí v každém zahradnictví, pěstování delosperm není nijak náročné a měl by je zvládnout i začátečník. Je to nenáročná a krásná rostlina, vhodná i na balkón.

Spustit audio