Díky adaptogenům vás neskolí výkyvy teplot

18. říjen 2016

Naše babičky a dědové to v mládí nepoznali. K náhlým skokům venkovních teplot o 10 i 15 °C tehdy docházelo jen výjimečně. Dnes něco takového člověka nepřekvapí, naše tělo ale může být zaskočeno. Co s tím?

Výkyvy počasí a člověk

Ty tam jsou časy, kdy se nové roční období ohlašovalo pozvolna a teploty během něj byly víceméně stabilní. Říká se, že člověk si zvykne na všechno. A tak nás jeden den v plavkách u vody a druhý den v bundě a s čepicí na hlavě v posledních letech už vlastně ani neudivují. Náš organismus se ale ne vždy s těmito výkyvy dobře vyrovnává. Co v našem těle způsobují, si poslechněte v rozhovoru s irisdiagnostičkou a terapeutkou přírodní medicíny Anetou Benediktovou.

Předkové si věděli rady

Když od babiček a dědů přejdeme do vzdálenější historie, zjistíme, že lidstvo se během svého vývoje muselo opakovaně přizpůsobovat změnám vnějšího prostředí. Naši předkové si ale dovedli pomoci, protože žili v souladu s přírodou a věděli, co z její pokladnice vytáhnout, aby různé zvraty ve svém okolí lépe snášeli.


Terapeutku Anetu Benediktovou můžete v Hobby magazínu speciál Českého rozhlasu Plzeň slyšet pravidelně 1x měsíčně. Setkat se s ní můžete i na přednáškách, ta nejbližší se uskuteční 15. 11. 2016 v Měšťanské besedě v Plzni. Hostem bude Gana.

Adaptogeny a jejich význam

Moderní přírodní medicína má pro takové prostředky název adaptogeny. „To jsou rostliny a houby, které podporují adaptaci našeho organismu na velké změny v zevním prostředí,“ říká Aneta Benediktová. Mezi adaptogeny patří např. ženšen pravý i americký, rozchodnice růžová, klanopraška čínská, eleuterokok ostnitý, hlíva ústřičná nebo housenice čínská.

Silný adaptogen housenice čínská

Posledně jmenovaná houba u nás ještě není příliš známá. „Byla objevena v Tibetu, parazituje na larvách a housenkách určitého druhu motýla, který žije jen v této oblasti. Místním obyvatelům velmi účinně pomáhá přežít v nevlídných a těžkých podmínkách ve vysokých nadmořských výškách,“ představuje housenici terapeutka Aneta Benediktová. Za účelem podpoření imunitního systému můžeme tuto houbu kombinovat s dalším adaptogenem chorošem oříšem a s výtažkem z grepových semínek.

Housenice čínská parazituje na larvách a housenkách určitého druhu motýla, který žije jen v oblasti Tibetu

Užívání adaptogenů

Adaptogeny se užívají dlouhodobě a nejlíp uděláte, když je postupně po 2-3 měsících prostřídáte. „Lidské tělo je strašně chytré, a pokud jednu bylinku nebo houbu užíváme dlouhodobě, zvykne si na ni,“ objasňuje nutnost výměny adaptogenů irisdiagnostička a terapeutka přírodní medicíny Aneta Benediktová, pak prý budou ve vztahu k našemu organismu fungovat úplně perfektně.

Spustit audio