Hobby magazín18. června  2017 v 10:04  

Grýnemarš z první světové války. Ludmila Škardová uvařila recept od svého pradědečka

Grýnemarš Ludmily Škardové - Foto: Vladimír Malošík

Grýnemarš Ludmily ŠkardovéFoto: Vladimír Malošík

Rychlý, vydatný a moc dobrý, takový je grýnemarš Ludmily Škardové ze Zruče-Sence. Recept se v jejich rodině začal vařit díky pradědečkovi, který ho přinesl z první světové války. Přesný původ není znám, ale postup je starý minimálně 100 let.

Grýnemarš (Grüner Marsch) 

1,5 kg brambor
1 balení 500 g těstovin (ideálně ploché)
4 cibule
50 ml olej
sůl
2 polévkové lžíce mleté sladké papriky 

Postup: 

Brambory omyjeme, očistíme a uvaříme ve slupce ve vodě. 

Mezitím si nakrájíme nadrobno cibuli a na pánvičce ji s trochou oleje osmahneme dozlatova. Po orestování zaprášíme paprikou a promícháme. 

Brambory po uvaření necháme vychladnout a následně oloupeme, nakrájíme na malé kostičky (jako na bramborový salát) a přidáme k orestované cibuli. 

Těstoviny uvaříme v osolené vroucí vodě. Po uvaření scedíme a přidáme k orestované cibuli a bramborám. Vše promícháme a podáváme. 

Ludmila Škardová 

Paní Škardová se přihlásila s receptem, který do rodiny přinesl její pradědeček z první světové války. Domů se vrátil dokonce až rok po jejím skončení. Můžeme tedy říci, že je minimálně 100 let starý. Od té doby se u nich grýnemarš dělává a mají ho rádi. 

Pochoutkový rok s Českým rozhlasem

Pořad: Pochoutky  |  Stanice: Rádio vašeho kraje
Čas vysílání: neděle 10:04 a 21:04  |  Délka pořadu: 56 minut  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: přeháňky, D5-78,2
  Srážky: přeháňky, D5-77,8
  Srážky: přeháňky, D5-145,8

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2018 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace