Je libo mařinkové víno, špenát z plevele nebo šťovíkový cupcake?

22. květen 2017

Květen je pro kytkožrouty ve znamení dostatku surovin pro kuchyni. Zkuste jako oni znovu objevit byliny využívané našimi babičkami.

Pokud bydlíte blízko listnatého lesa, vydejte se na mařinku - svízel vonný. Z téhle bylinky si můžete udělat mařinkové víno nebo limonádu se skořicovým podtextem. Mařinka podobně jako skořice obsahuje kumarin, který je ve velkých dávkách toxický, proto to s ní nepřehánějte. Pro výrobu vína ji nechte lehce zavadnout, aby se uvolnily aromatické látky. Pak bylinku na hodinu namočte do bílého nebo šumivého vína. Limonáda vznikne namočením mařinky do perlivé vody.

Přehlédnout se nedají kvetoucí pampelišky, časně zjara jejich listy přišly do salátů, v květnu autorka Květinové kuchařky Jana Vlková nabízí méně známou věc: „Trochu si pohrát s listovými růžicemi a vydloubat z nich nerozvitá, ještě pevná poupátka, se kterými se dá pracovat jako s hráškem.“ Přidejte je třeba do vlašského salátu a budete překvapeni.

Čtěte také

K méně příjemným povinnostem zahrádkářů patří pletí záhonů, možná pro vás ale bude příjemné zjištění, že některé z plevelů mohou skončit na vašem talíři. V závěru května se to týká hlavně merlíkovitých. „Například z merlíku bílého a lebedy rozkladité je vynikající špenát,“ upozorňuje Jana Vlková, „šup s tím na pánvičku, orestovat na másle a podávat s brambory nebo špagetami, jak kdo má rád.“

Do jehličnatého lesa zamiřte pro smrkové výhonky. Podle propagátorky kytek k jídlu je třeba trhat jenom jemné a křehké výhonky. Dají se nakládat, do čerstvých můžete obalit sýr nebo rybu, nasekané ozvláštní chuť vanilkové zmrzliny.

Osladit život si můžete také šťovíkovými cupcakes. Hodí se do nich různé druhy šťovíku, divoce rostoucí na louce i pěstované na zahradě, zákusku dodají lehce nakyslý tón.

Spustit audio