Kam v březnu s prvními jarními květinami? Na talíř

23. březen 2017

„Březen je šťastný měsíc. Máme první květy a můžeme opravdu zahájit svoji kytkožroutskou sezónu," konstatuje spokojeně Jana Vlková, propagátorka kytek k jídlu.

Jedna z prvních kvetoucích rostlin je plicník. „Není to gurmánsky pětihvězdičková květina, ale hraje na to prvenství,“ hodnotí Jana Vlková. Zejména v 18. století platil plicník lékařský za základní lék u všech plicních onemocnění. Při jeho konzumaci je třeba mít na paměti, že mírně zvyšuje srážlivost krve.

V březnu se můžete vrhnout také na primule a to bezlodyžné i klasické petrklíče. Podle Jany Vlkové se jejich květy mohou konzumovat celé. „Kalich není hořký, takže není nutné ho odstraňovat. Prvosenky natrhané v přírodě mají jemnou nasládlou chuť s medovými tóny,“ říká Vlková. Květy jsou poměrně choulostivé na manipulaci a nesnesou delší skladování.

Mezi nejznámější jedlé květiny patří sedmikráska

Nespornou výhodou sedmikrásky chudobky je možnost sběru až do prvních mrazů a také její nezaměnitelnost. A využití všech výše zmíněných rostlin? Do jarních salátů, polévek, na ozdobení různých jídel.

Jestliže si chcete dopřát skutečnou lahůdku, můžete se v březnu pídit i po chmelu. „Jeho výhonky, ještě bílé, bledé, taková úplně miminka chmelová, to je výborná náhražka chřestu,“ překvapuje Jana Vlková. „Ulomíte je u země, omyjete. Aby vám nezhnědly, dáte je do citronem okyselené vody. Pro zachování jejich křehkosti je důležité je jenom krátce povařit v osolené vodě a pak rychle přendat do studené vody,“ dodává Vlková. Takzvané chmelíčky prý byly součástí jídelníčku lidí už před staletími.

Recept na krémovou růžovou polévku

Suroviny pro 4 osoby:

2 středně velké řepy
2 velké mrkve
1 brambor
1 cibule
500ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
250ml 12% smetany
1 polévková lžíce másla
na špičku nože muškátového oříšku
špetka soli

Krémová růžová polévka

Postup:

Cibuli nakrájíme na kostičky a dozlatova osmažíme na másle. Přidáme na kostičky nakrájenou řepu a mrkev. Zalijeme vodou nebo vývarem, vaříme. Když zelenina změkne, přidáme na kostičky nakrájený brambor. Uvaříme do měkka. Přilijeme smetanu. Rozmixujeme tyčovým mixérem. Osolíme a okořeníme podle chuti. Místo petržele podáváme s jemnými dekorativními květy. Květy aranžujeme do nalitých talířů těsně před podáváním, aby zbytečně nepovadly.

Spustit audio