Keramickou dílnu obnovuje katedra výtvarné kultury Pedagogické fakulty ZČU v Plzni. Bude i pro veřejnost!

Keramická tvorba má na pracovišti dlouhou tradici, na kterou teď katedra výtvarné kultury navazuje.

Původní keramickou dílnu zde v 60. letech 20. století založil keramik Miloš Franče. „Absolventi katedry díky tomu odcházeli do praxe výborně připraveni pro výtvarné činnosti s keramickou hmotou, což také vedlo k hojnému zřizování keramických dílen na základních školách nejen v Plzni,“ říká vedoucí KVK FPE, dr. Věra Uhl Skřivanová, „teď se snažíme o restart keramické tvorby na naší fakultě.“


Program 3. 6. 2017:

10.3012.30 hod. workshopy „Co umí hlína“ (MgA. S. Poláček, ZČU v Plzni) a „Točíme na kruhu“ (Mgr. N. Potůčková, SUŠ V. Hollara v Plzni)
12.3014.00 hod. přednáška „Keramika v kontextu moderního a současného umění“ (prof. L. Daniel, UK v Praze)
14.1016.10 hod. workshopy „Keramika v akci“ (MgA. M. Sedlák, UK v Praze) a „Tiskneme keramiku“ (dr. R. Podlipský, ZČU v Plzni)
16.10
17.40 hod. přednáška „Japonská keramická tradice“ (dr. H. Honcoopová, emeritní ředitelka Sbírek orientálního umění NG Praha)
17.50
18.30 hod. vernisáž výstavy „Tvorba plzeňských keramiků“

Záměru vyšlo vstříc město Plzeň, které ho podpořilo grantem. Po vybavení keramické dílny se tu budou práci s keramikou učit nejenom budoucí pedagogové, ale také zájemci z řad veřejnosti. Na podzim začne série kurzů celoživotního vzdělávání, která nabídne výuku odlévání do forem, různých způsobů tvarování, točení na hrnčířském kruhu i vytváření keramických objektů z plátů.

Úvodní akcí byl „Den plzeňské keramiky“ s workshopy, přednáškami a výstavou věnovanou tvorbě plzeňských keramiků. K výstavě vznikne katalog, který bude možné zakoupit. „Zájem návštěvníků ukázal, že plán obnovení keramické dílny a jejího otevření i pro veřejnost je krok správným směrem,“ hodnotí akci dr. Věra Uhl Skřivanová.

Den plzeňské keramiky
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.