Leden je pro kytkožrouty pustá poušť, únor pomalé přibližování se k oáze

S trochu nadsázky lze říci, že podobně jako některá zvířata v únoru po zimním spánku poprvé opouštějí své nory a brlohy, také natěšení kytkožrouti se vydávají do přírody a pátrají po prvních rostlinných úlovcích.

V lednu ještě vyjídali spíž, v únoru už chtějí nějakou tu čerstvou bylinku. A podle propagátorky kytek k jídlu Jany Vlkové mají šanci být úspěšní, jestliže se zaměří na chráněná závětrná místa zalitá sluncem, které prohřívá půdu.

Jako první se nabízí polníček neboli kozlíček polní, mnohým známý hlavně z hypermarketů. „Polníček se jmenuje polníček, protože dřív rostl na mezích kolem polí. Je potřeba ho sbírat brzy, aby byl čerstvý a křehký. Jakmile vykvete, jeho salátový charakter se ztratí,“ přibližuje bylinku Jana Vlková. Prý budete překvapeni, kde všude na polníček narazíte.

Další rostlinu, kterou je možné v únoru najít, je česnek viničný. „Běžně se mu říká divoký šnytlík, vypadá jako šnytlík, chutná jako šnytlík, ale jmenuje se česnek viničný. Vyznačuje se tmavě zelenou barvou a výraznou česnekovou chutí," popisuje Jana Vlková.

A do třetice při troše štěstí můžete už v únoru objevit i známou salátovou bylinu ptačinec prostřední. „Letos by mohla být výborná sezóna na ptačinec, protože on má rád, když přemrzne a může pak začít znovu rašit,“ pochvaluje si propagátorka kytek k jílu a autorka Květinové kuchařky Jana Vlková.

Recept na plísňový sýr nakládaný v česneku viničném

Suroviny:

4 ks sýru s bílou plísní
3cl nearomatického oleje (slunečnicový, rýžový, řepkový)
lžička celého koriandru
podle chuti feferonka
svazek česneku viničného

Postup:

Česnek myjeme, dokud není čistý. Necháme nadzemní část, ale i cibulky s kořínky. Plísňový sýr zabalíme do česneku, vložíme do nádoby a zalijeme olejem. Můžeme přidat feferonku. Necháme odležet 1 až 2 týdny. Potom vyndáme z oleje, přidáme případně čerstvý česnek a podáváme s chlebem.

Spustit audio