Nevíte v únoru do čeho rýpnout? Udělejte dobře svým kaktusům a přesaďte je

Kaktusy můžeme přesazovat během celého roku, není to tedy záležitost, která by akutně spěchala. Před vstupem do vegetace to ale pro ně bude přece jen jednodušší.

Účelem přesazování kaktusů je výměna vyčerpaného substrátu nebo zkažené země. Důvodem může být také to, že kaktus odrostl malému květináči. Podle instruktora ČZS Václava Rajšla menší kaktusy přesazujeme každoročně. Velkým postačí přesazení po několika letech, mezitím odstraňujeme vždy jen horní vrstvu země a nahradíme ji novou.

Ošetření před výsadbou

Před přesazováním musí být zemina u kaktusu suchá. Obsah květináče opatrně vysypeme, prohlédneme stav kořenů kaktusu a odstraníme z nich veškerou zem a zahnilé části. Pokud jsou na kořenech tzv. kořenové vši (bílý povlak), ošetříme jak kořenový bal, tak nádobu některým insekticidem. Po vyjmutí necháme rostlinu týden nebo i déle zaschnout.

Složení nového substrátu pro kaktusy

Pro výsadbu si připravíme polosuchý substrát z propustných surovin. Použijeme 1 díl kompostové zeminy, 1 díl zvětralého jílu nebo drnovky, 1 díl hrubého písku nebo cihelné drti a 1 díl starého kravince. Do této směsi přidáme na 1 litr 1gram draselné soli a 4 gramy dusíkatého vápna plus 1 lžíci nadrobeného dřevěného uhlí.

Postup sázení

Při sázení vytvoříme z hrubého materiálu spodní drenážní vrstvu. Kořeny kaktusu obsypeme substrátem a horní vrstvu pokryjeme kamínky pro ukotvení rostliny.

Po přesazení kaktusu žádná zálivka

Na rozdíl od jiných rostlin kaktusy v této fázi nikdy nezaléváme, počkáme až na první projevy počátku růstu. „Ve vrcholové části se kaktus začne světle zelenat, podle toho poznáme, že začíná vegetovat,“ říká zahrádkářský instruktor Václav Rajšl, „a teprve potom můžeme dát první opatrnou zálivku. Zprvopočátku je dobré provádět jenom rosení vrchem a nezalévat do substrátu.“

Spustit audio