Přivítejte podzim pálením kulinárního popela

Udělejte si vlastní zásobu popela z kulinárního sena - Foto: Jana Vlková

Udělejte si vlastní zásobu popela z kulinárního senaFoto: Jana Vlková

Dopřejte si trochu kulinární extravagance a připravte si sýr obalený v popelu

„Když ořezávám aromatické byliny a sestřihávám suché části rostlin před zimou, pálím to, abych získala vynikající kulinární popel,“ navádí k témuž propagátorka kytek k jídlu a autorka Květinové kuchařky Jana Vlková. Stejně využívá zbytky loňského kulinárního sena, pokud si v létě nasušila nové zásoby. V seně na podzim a v zimě peče maso nebo kořenovou zeleninu, v popelu obaluje sýr, který pak neobvykle vypadá i chutná.  

„Dřív se to dělalo záměrně, když zbyla polovina sýra, prstem se omázly saze na kotli a namazalo se to na ten sýr, aby na něj nelezly mouchy a nekazil se,“ vysvětluje se zaujetím Jana Vlková. Popel stále využívají různé firmy vyrábějící sýry, známý je francouzský sýr Morbier s temnou popelavou linkou uprostřed. Praktická stránka věci ustoupila do pozadí, dnes jde spíš o dekoraci a zajímavost na zpestření jídelníčku. Kulinárním popelem můžete obalit různé čerstvé sýry, tvaroh, balkánský sýr apod. 

Chuť je podobná jako u brambor pečených v popelu, mnohým se vybavují vzpomínky z dětství. „Dávala jsem sýr ochutnat kolegyním a ony říkaly, že je to jako z týpí, jako z letního skautského tábora,“ směje se autorka Květinové kuchařky. 

A v čem rostliny pálit? „Já používám speciální kýbl, který má dole a po stranách díry, aby to luftovalo. Pod to dávám hrnec, kam popel padá, nedostanou se tak do toho nečistoty,“ popisuje Jana Vlková. Hodí se i gril na dřevěné uhlí. V běžném ohništi na zahradě by se vám ke kulinárnímu popelu mohla přimíchat hlína. Samotné pálení může být zábavou a voňavý rostlinný kouř vám na podzim zvedne náladu, nezapomínejte ale na bezpečnostní pravidla pro zacházení s ohněm. 

Pořad: Hobby magazín speciál  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: pátek 18:04  |  Délka pořadu: 55 minut  
 

Nové články v rubrice

  • 8. prosince  2017     Audio  rubrika: Hobby magazín

    Vánoční pečení se sušenými květy

    Nejenom koření, ale i sušené květy můžeme zakomponovat do vánočky nebo vánočního cukroví. Jestli chcete zaujmout návštěvy a překvapit rodinu, vyzkoušejte to.

     
  • 17. listopadu  2017     FotogalerieAudio  rubrika: Hobby magazín

    Lidé, kteří sázejí stromy

    Vysadili jste osobně, svýma rukama, na zahrádce jeden nebo více stromů? Pak víte, jaká je to dřina. A teď si představte, že jsou mezi námi tací, kteří sázejí desítky stromů ve volné krajině a vůbec nic z toho nemají,...

     
  • 15. listopadu  2017     Audio  rubrika: Hobby magazín

    Kytkožroutský listopad? Posvícení s husou na pelyňku

    Někdo by mohl soudit, že kytkožrout nemůže být masožrout, ale to je velký omyl. I kytkožrouti drží pořádně mastné posvícení. Jen se jim lépe tráví.

     

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: sněžení, D5-141,7
  Srážky: sněžení, D5-145,8
  Srážky: přeháňky, D5-136,2

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace