Pro našeho psa je trestem, když s ním nemluvíme

Čich, sluch, dotyky, pohyby, hlas a zrak – to jsou základní výrazové prostředky, kterými psi komunikují nejenom mezi sebou, ale také se svým okolím.

Signály agrese u psa

U cizího (ale i svého) psa je pro nás nejdůležitější všimnout si signálů agrese, mezi ně patří například upřený pohled, ústní koutky stažené do u, vyceněné zuby, ocas strnule vztyčený nebo naopak stažený a přitisknutý na břicho, uši vztyčené i položené dozadu a vrčení. Jednotlivé signály se liší podle toho, jestli je pes připravený útočit nebo se bránit.


Umíte komunikovat se svým psem? To je téma přednášky kynologa Romana Končela, která se koná ve čtvrtek 28.1. od 18 hod. na statku Lüftnerka v plzeňské Zoologické a botanické zahradě. Sraz zájemců je v 17:30 na horní pokladně ZOO Plzeň.

Jak psa zklidnit

Je na nás, abychom takového psa uklidnili a nevyprovokovali k agresivitě. To znamená vyvarovat se prudkých pohybů, nedívat se psovi přímo do očí a sledovat ho spíš periferním pohledem, mluvit na něj uklidňujícím způsobem. K psovi se nepřibližujeme, držíme se v bezpečné vzdálenosti, obcházíme ho obloukem. Ačkoli bychom nejraději utekli, nesmíme to udělat – útěk v psovi může povzbudit lovce. A když už jsme u loveckého chování psa – není radno spoléhat na to, že pes, který vrtí ocasem, člověka nenapadne, leckterý cyklista nebo jezdec na in-line bruslích by o tom mohl vyprávět...

Nehladit cizího psa

Mezi základní pravidla patří: Nedovolme dětem hladit cizího psa ani se na něj s rozběhem vrhat. Mírumilovně a roztomile vypadající pejsek uvázaný před obchodem a čekající na svého páníčka se pak může v mžiku proměnit v kousající bestii a vlastně mu to ani nikdo nemůže mít za zlé. „Ten pes to dítě může napadnout ze dvou důvodů: buď z hlediska obranného chování, protože se bojí a to dítě mu zasahuje do integrity, anebo naopak je ten pes dominantní a může pokousat z hlediska té sociální dominance, kterou má,“ objasňuje domažlický kynolog Roman Končel.

Člověk – vůdce smečky

Dominance hraje hlavní roli i ve vztahu se psem, kterého si pořídíme a začleníme ho tak do své „smečky“. Psi nás většinou vnímají jako samostatný druh, který s nimi sounáleží a je nad nimi: „Člověk je nadřazen druhově psovi a pes to chápe, pakliže my se nepostavíme do podřízené role. V tu chvíli už pes začne bojovat o pozici alfa, protože o tu se přirozeně bojuje ve smečce,“ vysvětluje dál Roman Končel.

Pes na vodítku

Respekt ze strany psa

V praxi to vyžaduje udržet si pozici vůdce smečky a respekt ze strany psa. Toho dosáhneme důsledností už od štěněte a dodržováním nastavených pravidel. Pokud víme, že nebudeme chtít, aby pes něco dělal v dospělosti, nesmíme mu to dovolit ani jako štěněti. Stejná pravidla, povely a chování jako majitel psa ve vůdčím postavení by měli dodržovat také ostatní lidé, kteří se psem pravidelně přicházejí do styku. Tím dosáhneme toho, že pes bude stejně jako vůdce respektovat i další lidské členy smečky.

Výchova psa

Důslednost, ne tvrdost ale přísnost a vhodně volené odměny i tresty nám podle kynologa Romana Končela významně pomůžou při výchově psa: „Pes funguje jako i lidé, pakliže je odměňován, tak to chování, které je častěji odměňováno, se snaží nabízet. A naopak chování, které je trestáno, ten pes bude nabízet méně častěji.“ Trest přitom nemusí být vždy jen fyzický, jako plácnutí nebo vyškubání na vodítku, může jít také o působení na psychiku psa. Za vyzkoušení stojí se psem nemluvit: „V tu chvíli, když něco neudělal dobře, tak s ním prostě nekomunikujeme a ten pes si to po čase uvědomí,“ ujišťuje Roman Končel. Jak vidno, tichá domácnost dokáže potrápit jakéhokoli provinilce...

Spustit audio