Tvořte, relaxujte a zachraňte hřbitovní kapli

25. listopad 2016

Hřbitovní kaple sv. Rozálie v Radnicích na Rokycansku nutně potřebuje opravu. Proto vznikly Radnické antistresové omalovánky.

Sběratelský artikl

Antistresové omalovánky jsou hitem. Jednoduchá tvůrčí činnost umožňuje odpočinek tělu i duši a následné uspokojení a radost z výsledku, o které se navíc člověk může podělit na sociálních sítích. Omalovánky se dokonce staly sběratelským předmětem. Teď mohou sběratelé přidat do sbírky Radnické antistresové omalovánky.

Flugante koroj

Nápad využít vlnu zájmu o antistresové omalovánky pro dobročinnost v Radnicích na Rokycansku se zrodil v hlavě Lenky Němečkové, zakladatelky uměleckého sdružení Flugante koroj (v esperantu Létající srdce): „Umění by mělo lidi spojovat a já si vybírám takové aktivity, které lidi občerství na duši a na duchu a spojují je. Tak vznikla myšlenka Radnických antistresových omalovánek.“

Omalovánky pro kapli

Deset obrázků historických objektů v Radnicích poslouží k záchraně jednoho z nich, památkově chráněné hřbitovní kaple sv. Rozálie z 18. století. Památka je v tak dezolátním stavu, že město už před několika lety vyhlásilo veřejnou sbírku na její obnovu. Teď do ní poputuje i výtěžek z prodeje Radnických antistresových omalovánek, k dostání jsou v místním Infocentru a Muzeu Josefa Hyláka.

Radnické antistresové omalovánky

Výtvarnice Katarina Makarova

„Já jsem měla obrovské štěstí, že jsem potkala výtvarnici Katarinu Makarovu. Ona tvoří věci, které mě osobně vždycky do hloubky zaujmou. Takže jsem chtěla, aby ty omalovánky udělala ona,“ objasňuje Lenka Němečková volbu autorky oněch deseti obrázků. Mladá výtvarnice nabídku přijala a Radnické antistresové omalovánky jsou na světě.

Vybarvování s fantazií

Stejně jako u jiných omalovánek tohoto druhu i v tomto případě můžete popustit uzdu fantazii. Nenechte se svazovat skutečností, že zobrazují reálné objekty, radí Katarina Makarova: „Ty památky dostanou svůj nový obraz, můžete je vybarvit, jak budete chtít. To je na tom to dobré, že nemusíte vůbec pozorovat barvy, můžete mít fialový kostel nebo červený strom.“

Spustit audio