Tymián obecný – penicilin chudých

25. listopad 2016

Koření, léčivo a složka parfémů, to je tymián obecný se svým výrazným aroma. Vyznačuje se štiplavou nahořklou chutí, působí silně antibioticky a antisepticky. Francouzi mu přezdívají penicilin chudých.

Využití tymiánu v historii

První zmínky o tymiánu a dalších bylinkách se dochovaly na hliněných destičkách ze Sumerské říše. Ve starém Egyptě sloužil tymián spolu se skořicí a římským kmínem k mumifikaci těl, Řekové ho dávali do koupelí a pro Římany představoval desinfekci a deodorant.

Léčivé účinky tymiánu

Alternativní medicína tymián doporučuje při nemocech horních cest dýchacích, kašli, bronchitidě i astmatu. S jeho pomocí se můžeme zbavit i zlatého stafylokoka, střevních parazitů a plísní. Zabere při křečích a zánětech zažívacího traktu. Je zdrojem železa, vápníku a manganu. Koupele rukou a nohou s tymiánem ulevují při revmatismu. Zředěným tymiánovým olejem lze ošetřit nehojící se rány, vředy a proleženiny. Kloktadlo z tymiánu léčí záněty v krku a v ústní dutině, bylina bývá příměsí zubních past a ústních vod.

Kloktadlo našich babiček

Pro svěží dech a na zanícené dásně si můžeme vyrobit následující kloktadlo: 1 vrchovatou lžičku tymiánu přelijeme 150 ml studené vody, přivedeme k varu a 10 minut vaříme. Necháme vyluhovat asi 5 min. a po vystydnutí na přijatelnou teplotu kloktáme.

Čtěte také

Kontraindikace tymiánu

Tymián se nesmí užívat dlouhodobě. Vyhnout by se mu měli lidé s onemocněním srdce, akutním zánětem střev a těhotné ženy.

Koření tymián

Bez tymiánu se neobejde zejména Středomořská kuchyně. Je základní součástí polévkového koření Bouquet Garni a provensálské směsi Herbs de Provence, kombinuje se s bazalkou, bobkovým listem, česnekem a oreganem. Němci ochucují tymiánem a bobkovým listem kysané zelí, Italové pizzu. Tymián se používá při uzení masa, úpravách kachního a jehněčího masa, zvěřiny a ryb. Přidává se do sekaného masa a nádivek, omáček, luštěninových jídel, sýrů, zeleninových salátů i k nakládaným okurkám.

autoři: Soňa Vaicenbacherová , Jaroslav Dobiáš
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.