V Karlových Varech mají méďabox pro plyšáky

16. červen 2017

Rájem plyšových medvědů je Vánoční dům v Karlových Varech-Doubí. Svého vysloužilého medvídka tam můžete přinést do méďaboxu.

„To je takové útočiště pro medvídky, než jsou zařazeni do expozice,“ vysvětluje majitelka a provozovatelka Vánočního domu v Zámečku Doubí Jiřina Regietová. „Když děti přijedou, jdou na nádvoří, uvidí domeček s nápisem MÉĎA BOX a svého medvídka tam uloží. My ho potom umisťujeme do expozice.“

Stává se, že si děti medvídka zase odvezou domů, protože se s ním na místě nedovedou rozloučit. Často se předání hračky neobejde bez slziček. Jiřina Regietová vzpomíná na rodinu ze severních Čech s desetiletou holčičkou, podle vyprávění rodičů její rituál loučení s medvídkem trval celý týden: „Holčičku si i natočili, nafotili, jak ukládá medvídka spát. A když nastal den D, plakala, ale jela. Ty dětské oči, to byste museli vidět, takové to: Bude ti tady dobře, nebude ti tady dobře?“ Medvídek ve Vánočním domě zůstal, děvčátko se na něj po několika měsících přijelo podívat a s jeho novým domovem bylo spokojené.

Rájem plyšových medvědů je Vánoční dům v Karlových Varech

Plyšáky na zámeček v Doubí ale nevozí jenom děti. Mezi místní poklady patří např. medvídek pořízený v roce 1927, kterého Vánočnímu domu odkázala 88letá paní. „Přála si, aby medvídci, kteří ji provázeli životem, jednou skončili v naší sbírce. Takže dcera nám přivezla jak svého medvídka, tak medvídka po své mamince,“ popisuje událost z roku 2015 Jiřina Regietová. Tito medvídci se stali pomyslnými rodiči nejstaršímu medvídkovi v karlovarském Vánočním domě, kterému je odhadem 104 let.

Mnohé exponáty v zámečku i na nádvoří mají jmenovku. „Dárce vyzýváme k tomu, aby své medvídky pojmenovali. Výstavu pravidelně měníme. Když si k nám po nějaké době dárci znovu najdou cestu, je pro ně zábavné procházet celou expozici a toho svého medvídka hledat,“ usmívá se Jiřina Regietová a rozhlíží se po obrovském množství medvědů různých velikostí a barev kolem sebe.

Rájem plyšových medvědů je Vánoční dům v Karlových Varech

Medvědí expozice v karlovarském Vánočním domě si vysloužila i zápisy do České knihy rekordů. Může se pochlubit největším počtem plyšových medvědů v Česku, v současné době je jich něco kolem 7 000. A najdete tam také největšího „medvídka“ u nás, měří 5 m a 3 cm.

Vánoční dům v Karlových Varech-Doubí má otevřeno celoročně, denně od 13 do 18 hod. Medvídky tam můžete také posílat poštou a to nejen plyšáky, mohou být i z keramiky, dřeva a dalších materiálů. Mírně poškozené hračky si ve Vánočním domě sami opraví.

Spustit audio