Vánoční pečení se sušenými květy

8. prosinec 2017

Nejenom koření, ale i sušené květy můžeme zakomponovat do vánočky nebo vánočního cukroví. Jestli chcete zaujmout návštěvy a překvapit rodinu, vyzkoušejte to.

Sušenými květy můžeme cukroví dozdobit. Ale pozor – do trouby nepatří, takže až po upečení. Nejlépe se k tomu hodí cukroví s hladkým povrchem, jako např. linecké nebo vánoční sušenky. Když je vyndáte z trouby, potřete je rozkvedlaným bílkem nebo rovnou bílkovou polevou a květy na ně nasypete. „Je ideální, když jsou ty sušenky takové vlahé, ne úplně studené. Pak se to krásně přichytí a úplně spojí, vypadá to, jako kdyby tam ty květiny byly odvždycky,“ radí propagátorka kytek k jídlu Jana Vlková. Jejími favority pro takové zdobení jsou měsíček, chrpa a aksamitník.

Afrikán udělá vánočku žlutou

Aksamitník neboli afrikán Jana Vlková používá také k barvení vánočky: „On má v sobě spoustu přírodního barviva luteinu. Když zadělávám vánočku, přidávám do másla rozšmrdlaný aksamitníkový květ, protože vánočku krásně obarví na žluto.“

Levandule ozvláštní nepečený kokosový salám

Ani svoji oblíbenou levanduli autorka květinových kuchařek o Vánocích neopomíjí. Zapracovává ji do nepečeného tzv. kokosového salámu. „Cukr se ušlehá s máslem, přidá se do toho kokos a to, co zbylo v kuchyni po pečení cukroví. A smíchá se to dohromady. Výsledné těsto se rozdělí na dva díly. Do jednoho se dává kakao, do druhého se obvykle nedává nic a já do toho právě dávám levanduli. Oba díly se rozválí na pláty, ty se dají na sebe, pevně se zamotají a pak se to krájí napříč. Takže je z toho takový salám, který je mramorovaný, bílo hnědý,“ sype recept z rukávu Jana Vlková.

Spustit audio