Velikonoční medové perníčky

Perníčky - Foto:  Jannislontheo

PerníčkyFoto:  Jannislontheo

recept z konce 18. století od kořenáře Jaroslava Dobiáše.

Suroviny

600 g hladké mouky
500 g krupicového cukru
100g medu
5 vajec
3 lžičky směsi koření Perník
1 lžička (půl sáčku) kypřícího prášku do pečiva
0,5 lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
200g hladké mouky na pomoučnění válu
1 žloutek a 2 lžičky mléka na potření 

Postup: 

Mouku, cukr, perníkové koření, skořici, jedlou sodu a kypřicí prášek dokonale promícháme v hnětací misce. Přidáme med a vajíčka a hnětačem (lze i měchačkou) vymícháme do hladkého těsta. Těsto je díky medu silně lepivé a kašovité. Necháme je do druhého dne v misce v chladu v ledničce odpočinout. 

Další den si připravíme vál, na který naneseme poměrně silnou vrstvu mouky, moukou pomoučíme i váleček a své ruce. Těsto rozdělíme na vál (objem je asi na 3x) a už při tom obalíme v mouce. 

Za častého moučení vyválíme placku o tloušťce 4-5mm, z placky vykrajujeme perníčky pomoučenými formičkami. 

Perníčky podebereme nožem a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky na plechu potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem. 

Pečeme při 250 °C, přibližně 5 min. Znakem upečení je, že povrch zezlátne. 

Perníčky jsou od začátku měkké, není třeba nechávat je odležet. 

Pořad: Hobby magazín  |  Stanice: Plzeň
Čas vysílání: vysíláno do prosince 2013  
 

Nové články v rubrice

Stojíme o váš názor

Pište nám své názory přes webový
formulář, SMS, Facebook nebo
Twitter, můžete je i sdílet se svými
přáteli. Nejzajímavější názory rádi odvysíláme.

Plzeňský kraj
  Srážky: déšť, D5-77,8
  Srážky: déšť, Bezvěrov
  Srážky: déšť, D5-141,7

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace