Velikonoční medové perníčky - recept z konce 18. století

14. duben 2017

od kořenáře Jaroslava Dobiáše.

Ingredience
  • 600 g hladké mouky
  • 500 g krupicového cukru
  • 100g medu
  • 5 vajec
  • 3 lžičky směsi koření Perník
  • 1 lžička (půl sáčku) kypřícího prášku do pečiva
  • 0,5 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička mleté skořice
  • 200g hladké mouky na pomoučnění válu
  • 1 žloutek a 2 lžičky mléka na potření

Mouku, cukr, perníkové koření, skořici, jedlou sodu a kypřicí prášek dokonale promícháme v hnětací misce. Přidáme med a vajíčka a hnětačem (lze i měchačkou) vymícháme do hladkého těsta. Těsto je díky medu silně lepivé a kašovité. Necháme je do druhého dne v misce v chladu v ledničce odpočinout.

Další den si připravíme vál, na který naneseme poměrně silnou vrstvu mouky, moukou pomoučíme i váleček a své ruce. Těsto rozdělíme na vál (objem je asi na 3x) a už při tom obalíme v mouce.

Za častého moučení vyválíme placku o tloušťce 4-5mm, z placky vykrajujeme perníčky pomoučenými formičkami.

Perníčky podebereme nožem a přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Perníčky na plechu potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem.

Pečeme při 250 °C, přibližně 5 min. Znakem upečení je, že povrch zezlátne.

Perníčky jsou od začátku měkké, není třeba nechávat je odležet.

Spustit audio