Původ názvů barev 1

20. říjen 2010

Dnešní jazykový koutek bude doslova hýřit barvami – tématem našeho povídání jsou totiž barvy, respektive názvy některých barev a jejich původ. A tak se ptám... , které barvy jste si pro nás připravila?

Barev a různých barevných odstínů je velké množství, a proto si nechám ráda poradit, kterou barvou bych měla začít.

Pokud si tedy mohu vybrat, zvolil bych jednu z nejvýraznějších, a to barvu červenou.

Pojmenování červené barvy je velmi staré, pochází už z praslovanštiny, a proto se objevuje i v ostatních slovanských jazycích. Ve staročeštině se vyskytoval tvar črvený a původně označoval jen tkaniny barvené speciálním barvivem, které se získávalo z určitého druhu červů. Praslovanské [črveň] je odvozeno od črviti, to jest barvit červcem. Postupně se však význam přenesl na červenou barvu obecně. Příbuzné jsou výrazy červen a červenec – názvy těchto měsíců souvisejí zřejmě s faktem, že v tomto období získává ovoce červenou barvu. Někteří badatelé však spojují oba názvy se sběrem červce, z něhož se získávalo červené barvivo; právě v těchto dvou měsících totiž probíhal jeho sběr.

Červená barva má řadu odstínů, co kdybychom si některé vysvětlili?

Červená barva může být vínová či cihlová, v takových případech je ale zřejmé, o jaké odstíny se jedná a k čemu jsou přirovnávány. Méně etymologicky průhledné jsou pak odstíny karmínu, šarlatu či purpuru.
Určitě nejvýraznější červená barva je karmínová. Název sytě červeného barviva karmín se k nám dostal z němčiny – z německého Karmin, které má původ ve francouzském slově carmin – a to pochází ze středověké latiny, ze slova carminium. Latinské carminium vzniklo propojením latinského slova minium s významem rumělka a arabského slova girmizī (s významem temně červený), které bylo odvozeno od staroindického výrazu kŕmi- s totožným významem.
Druhem červeného barviva je také šarlat. Cesta tohoto slova byla velmi komplikovaná. Slovo pochází zřejmě ze středohornoněmeckého slova scharlāt z významem rudá barva nebo drahá rudá látka. Slovo se do němčiny dostalo pravděpodobně ze středověké latiny (scarlatum), kam přešlo z perštiny. Význam perského slova sakirlāt byl nádherná látka, přičemž toto slovo mělo původ v arabském slově sigillāt, tj. látka zdobená vzorkem. Toto slovo pak pocházelo z latinského slova sigillātus, což znamenalo zdobený figurkami. Slovo sigillum totiž znamenalo soška nebo figurka a bylo zdrobnělinou od slova signum, jehož význam je znamení.
Purpur ve významu sytě rudá barva se k nám dostalo přes němčinu ze slova Purpur, jehož původ je v latinském slově purpura s totožným významem. Latinské slovo pochází z řeckého porfýrā, které označuje rudou barvu, tmavě červené roucho i mořského plže, z něhož se získává tmavě červené barvivo. Původ řeckého slova je neznámý, slovo bylo přejato zřejmě z nějakého středomořského jazyka.

Tak komplikované cesty barev čekal asi málokdo, nezbývá – než se těšit na další...

autoři: Stanislav Jurík , Jaroslava Nováková
Spustit audio