Bejt zakačkovanej

29. září 2014

Kdyby o vás někdo řekl „ten je ale zakačkovanej“, urazili byste se, nebo by vás to naopak potěšilo? Jak asi tušíte, výsledný pocit záleží na tom, jaký máte vztah k penězům.

Když je někdo zakačkovanej – prosím za prominutí, ale tady musím užít nespisovné zakončení, pospisovnění by působilo násilně – znamená to, že peněz má dostatek. Když jste tedy zakačkovaní, vede se vám po finanční stránce dobře, ale ještě lépe jsou na tom ti dobře zakačkovaní, pořádně zakačkovaní, nebo dokonce nehorázně zakačkovaní. Právě taková vyjádření můžeme v praxi zaslechnout.

Odkud se slovo „zakačkovanej“ vzalo?

Je asi na první poslech zřejmé, že souvisí s podstatným jménem kačka, které se užívá v běžné mluvě pro označení koruny, tedy naší měny. Když můžeme běžně říkat stojí to dvě kačky nebo koupil jsem to za pět kaček, snadno od kaček můžeme tvořit také odvozeniny – zkrátka kdo má hodně kaček, je zakačkovanej. Je možné, že inspirací pro slovo zakačkovaný bylo přídavné jméno zazobaný, ale to má mírně hanlivý příznak, který u zakačkovaného asi není přítomen. Podobný model tvoření je např. mít hodně lásekbýt zaláskovaný nebo mít hodně komplexůbýt zakomplexovaný apod.

Je spojení „být zakačkovaný“ nové?

Patrně ano. Není zachyceno v žádné jazykové příručce, v korpusu, a dokonce i na internetu jsou jen zcela ojedinělé doklady. Kdyby se užívalo delší dobu, pravděpodobně by právě v neformálních internetových textech bylo zachyceno. Ani v běžné mluvě např. ve veřejných dopravních prostředcích, v restauračních zařízeních, na neformálních setkáních ho neuslyšíte příliš často, a tak je dobré zmínit se o něm třeba i v jazykovém koutku, abychom o něm měli nějaký záznam.

Zmínili jsme tu už slovo „zazobaný“, které má stejný význam. Proč se vlastně objeví nové slovo, když už tu jedno takové máme?

Je to zřejmě tím, že v uvolněné neformální komunikaci se cení neotřelost. A právě finanční poměry lidí jsou velmi vděčným námětem pro tvoření různých obratů, např. být ve vatě, mít fůry peněz, být za vodou, nemít hluboko do kapsy, moct penězi dláždit atd. Tady zkrátka platí čím neotřelejší a emočně zabarvenější vyjádření, tím lepší. A bejt zakačkovanej vše potřebné splňuje: je neotřelé, má – řekněme – jiskru, tzn. je chytlavé a výstižné, a emoce jsou v něm obsažen také.

autoři: Stanislav Jurík , Martin Prošek
Spustit audio