Kde se vzalo slovo neplecha? A má nějakou souvislost s plechem?

14. březen 2016

V jazykovém koutku se pokusíme odpovědět na otázku, proč se užívá k označení negativní skutečnosti frazém dělat neplechu a co slovo neplecha znamená. Má něco společného s plechem?

V tomto frazému je klíčovým slovem neplecha a jak je patrné, nositelem negace je záporná předpona. Slovo je pravděpodobně odvozeno od přídavného jména neplechý a je uvedeno ve slovníku Josefa Jungmanna s významem neřád. Jungmann uvádí doklad plevel: pole od škodné trávy a neplechy vyčistiti. Další významy ve slovníku jsou pak jednak rozpustilost a neřest a jednak osoba neplechá. U pojmenování osoby připomíná Josef Jungmann i moravskou dialektickou podobu neplech. Neplecha pak už ve starší češtině označovala darebného, nečistého, špatného člověka, užívala se pro muže i ženy bez rozdílu. Alois Mrštík užíval slovo ve svém díle v jeho nářečním významu k označení nezvedené mládeže tropící nezbednosti, darebáctví.

Tak jsme popsali význam slova neplecha, ale neopověděli jsme na druhou část dotazu. Souvislost s plechem tady asi ale hledat nemůžeme.

Opravdu ne, jde jen homonymní, náhodně se shodující podobu slov. Slovo neplechý je pravděpodobně slovem praslovanského původu, možná můžeme uvažovat o tom, že jde o slovo ještě starší, z období balto-slovanského, neboť jej dokládá je i litevština. Ve slovanských jazycích má slovo význam špatný, pravděpodobná původní podoba byla *neplochý. Slovo žije dodnes např. v ruském plochoj s významem špatný nebo ve starším polském płochy s významem neklidný. Slovo plech jsme přejali z němčiny s významem lesklý. Závěrem bychom mohli ještě připomenout, že kromě dělání neplechy můžeme neplechu i tropit.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.