Odkopat se můžeme nejen v posteli

25. duben 2016

Na úvod tohoto jazykového koutku vás překvapíme nezvyklým poučením, že „odkopat se“ můžete v dnešní češtině ve dne i v noci, v posteli i mimo postel.

Když se řekne odkopat se, většině posluchačů asi přijde na mysl samovolné odkopávání peřiny během noci. Kdo má děti, možná vede spory s manželem nebo s rodiči, tchyní apod. o tom, jestli se odkopané spící děti mají znovu přikrýt, nebo jestli je to projev jejich přirozené termoregulace, a kdybychom je znovu přikryli, bylo by jim horko.

Je takové „odkopávání“ peřiny z jazykového hlediska nějak pozoruhodné?

Není, je zcela běžné. Zrovna tak je běžné odkopání např. přebytečné zeminy odněkud; s tím rozdílem, že v tom případě se neužívá zvratné se, mám tu příklad: dědeček odkopal asi 15 cm vysoký val, aby voda mohla z pole volně odtéct. Fanoušky fotbalu a vlastně nejen je zase nepřekvapí věty jako Josef Masopust kdysi prohlásil, že jako kluk odkopal 10 000 hodin nebo kopačky jsou jako nové, kluk v nich odkopal všehovšudy dva zápasy.

Tuším, že teď už by konečně mohlo přijít něco překvapivého.

Inu, z našeho hlediska to zajímavé je, protože to je užití ve významu, který dosud není zachycen ve slovnících a je pravděpodobně nový, ale zase posluchačům bude možná známý. Konec napínání, tady je příklad: Špidlův kabinet už se sám odkopal a ukázal, jak je těžké heslo v realitu. A ještě jeden: Paroubek se odkopal. Vypadá, že má rád vuřty, ale ve skutečnosti má nejradši třešně.

Myslím, že pro představu by to mohlo stačit, ale přece jenom - dá se tento význam ještě nějak přiblížit?

Možná budou posluchači znát o něco častější spojení ukázal se v pravém světle, které má stejný význam. Dále bychom si ho mohli vysvětlit jako „vyšlo najevo, co si opravdu myslí, jaký skutečně je“. Nutno říct, že když se o někom v tomto smyslu řekne, že se odkopal, tak to dotyčný neudělal úmyslně. Nechtěl to úmyslně a zřetelně dát najevo, ale ostatní to poznali podle jeho činů nebo chování.

Má tento význam naději dostat se do slovníků?

Určitě ano, ale rozhodně bude mít příznak expresivity, nebude neutrální. Zakončit bychom mohli půvabným příkladem: Před mým budoucím manželem mě kdysi odkopalo moje srdce. Tlouklo v jeho blízkosti tak hlasitě, že jen hluchý by ho neslyšel. A vyplatilo se to, jsme spolu šťastni už 12 let.

autoři: Stanislav Jurík , Martin Prošek
Spustit audio