Přechodníky

31. březen 2014

Možná bude někomu připadat téma tohoto jazykového koutku jako z minulého století - bude totiž řeč o přechodnících -, ale ukážeme si, že zdaleka nejde o úplně mrtvé jazykové prostředky.

Přechodníky už dnes skutečně nejsou zcela běžnou součástí našeho vyjadřování, ale pro jazykový koutek jsem je jako téma vybral proto, že se přece jen občas v praxi vyskytnou. Můžeme se s nimi setkat třeba v náboženských textech, které jsou obecně dost zatížené tradicí, ale také v ryze současných právních textech, samozřejmě v beletrii, ale také v publicistice a v blozích, v těch jsem našel třeba doklady jsa poučen o třídění odpadu, pobral jsem nádoby a odešel s nimi k popelnicím nebo Anna, rozhodnouc se vystoupit, šla nakonec s námi. Oba příklady přitom pocházejí z textů mladých autorů.

Co to vlastně je přechodník?

Jsou to slovesné tvary, které slouží pro vyjádření určitého časového vztahu dvou dějů. Když řekneme sázejíc květiny vesele si prozpěvovala, vyjadřujeme tím současně probíhající děje – sázela květiny a přitom si vesele prozpěvovala. Hovoříme v tom případě o přítomném přechodníku. Formulací zakopnuv o práh upadl naopak vyjadřujeme následnost – zakopl a potom upadl. Tady je zase užit minulý přechodník. A už z těchto příkladů je také vidět, že přechodníky slouží úspornému vyjadřování, formulace sázejíc květiny vesele si prozpěvovala je o dvě slova kratší než sázela květiny a přitom si vesele prozpěvovala.

Chybuje se v užití přechodníků?

Ano, právě proto, že se neužívají často, setkáváme se hojně s jejich nesprávnými tvary. Připomeňme si tedy, že máme dva typy přechodníků – přechodník přítomný a přechodník minulý. Přechodník přítomný se tvoří od sloves nedokonavých a má dva soubory koncovek. V jednotném čísle máme pro rod mužský přechodníky typu nesa nebo leže, tzn. s koncovkou -a nebo -e, pro ženský a střední rod máme koncovky -ouc a -íc: nesouc, ležíc a pro všechny rody množného čísla pak slouží koncovky -ouce a -íce, např. nesouce, ležíce.

A jak se tvoří minulé přechodníky?

Přechodník minulý se tvoří od sloves dokonavých a má pro mužský rod přechodníky s nulovou koncovkou nebo s koncovkou -v, např. upad nebo vykonav, pro ženský a střední rod máme koncovky -ši nebo -vši, např. upadši a vykonavši a pro všechny rody množného čísla pak máme koncovky -še a -vše, např. upadše a vykonavše. Zakončiv tento výklad mohu ještě zmínit, že se vše potřebné o přechodnících snadno najde v IJP.

autoři: Stanislav Jurík , Martin Prošek
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.