Převoz a přívoz - mají obě slova stejný význam, označují totéž?

10. listopad 2014

„To byl teda převoz!" Víte, co touto větou naši předci měli na mysli? To se dozvíte v tomto Jazykovém koutku. Objasníme vám i to, jestli slova převoz a přívoz označují to samé.

V zásadě ano, jsou synonymní, tedy mají stejný význam v jednom společném případě a v tomto kontextu je můžeme bezvýhradně zaměnit. Jde o tzv. dějová jména, podstatná jména odvozená od sloves. U této skupiny podstatných jmen dochází často k přenášení významu např. na místo, ve kterém děj probíhá nebo na zařízení či nástroj, kterým se děj uskutečňuje, např. zatáčka původně označovala děj, zatáčení, dnes jako základní význam chápeme místo, kde se zatáčí silnice; nebo řízení je původně název děje, ale slovo označuje i technické zařízení např. v automobilu nebo v letadle.

A stejné je to u slov převoz a přívoz? Obě jsou odvozena od sloves: převážet a přivážet a obě označují děj.

A také obě slova také mají více významů. Převoz definuje Příruční slovník jazyka českého jako převážení někoho nebo něčeho z místa na druhé místo přes něco: např. děvče po převozu do nemocnice podlehlo zraněním, nebo Švejk dojednával s drožkou o převoz. Je to význam dějový. Ve slovníku najdeme i význam místo, kde se převáží přes vodní tok s komentářem poněkud zastarale.

Čtěte také

Přívoz je naopak v základním významu definován jako technické zařízení sloužící k převozu přes vodní tok, např. lanový, kyvadlový apod. a teprve v dalším významu je připomínán jako místo, kde se převáží přes vodní tok. Další význam je pak ještě samotné převezení přes vodní tok, dnes již opět zastarale.

Takže ve významu místo, v němž se převáží přes vodu, se převoz a přívoz neliší a můžeme je zaměnit.

Přesně tak. A ještě jedna drobnost, slovo převoz bylo také součástí nespisovného, slangového frazeologismu: to byl teda převoz! S významem oklamat někoho, obelstít jej, i když v dnešní době podobnou situaci okomentujeme spíše vyjádřením, že jsme někoho převezli.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová
Spustit audio