Psaní číslovek

24. říjen 2015

Tentokrát budeme v jazykovém koutku vlastně neustále odpovídat na otázku „píše se to zvlášť, nebo dohromady“? Tak schválně – psali byste výrazy jako „ dvacet dva, dvaadvacet, dvacetdvojka, dvaadvacítka zvlášť, nebo dohromady?

Psaní čistě číslovkových výrazů a výrazů kombinujících číslovky a další slovní druhy patří mezi ty pravopisné oblasti, u kterých často váháme, a tak se takový malý přehled psaní těch nejčastějších problémových výrazů bude určitě hodit.

Začneme u číslovek základních. Pokud potřebujeme napsat například, že se dostavilo 22 žáků, můžeme použít zápis s pořadím „nejprve desítky, potom jednotky, tedy dvacet dva. Spojení dvacet dva bude přitom psáno jako dvě slova. Při opačném pořadí s jednotkami na prvním místě, tedy při užití podoby dvaadvacet, píšeme tento výraz jako jedno slovo.

A nemělo by se „dvacet dva“ psát dohromady na složenkách?

Ano. Zvyklost psát peněžní částky na složenkách dohromady je stále aktuální. Částku dvacet dva korun bychom tedy na složence napsali jako jeden celek bez mezer a do tohoto celku vměstnáme i slovo korun. Všude jinde však budou číslovky typu dvacet dva psány odděleně. Když půjde o udání ceny, bude i slovo korun pochopitelně zvlášť. Dvacet dva korun tedy budou celkem tři slova.

A kolik slov napíšeme, když budeme chtít napsat třeba „dvaadvacítka“?

To budou jednoduché počty, protože výrazy, které slouží spíš k pojmenování čísla samotného než k označení počtu, píšeme jako jedno slovo. Takže když budete někomu psát SMS, že jedete do práce autobusem dvaadvacítkou nebo dvacetdvojkou, bude jak dvaadvacítka, tak dvacetdvojka psána dohromady. Ale pozor – záměrně hovoříme o SMS, do spisovného textu se hodí kultivovanější vyjádření typu jedu autobusem číslo dvacet dva.

A kdyby měla dvaadvacítka zpoždění, bylo by to zpoždění „dvacet dva minut“, nebo „dvacet dvě minuty“?

Pokud složený číslovkový výraz končí na číslovky 1 až 4, může být počítaný předmět řízen právě těmito číslovkami, nebo může mít tvar 2. pádu. Takže můžeme říct spoj bude opožděn o dvacet dvě minuty i spoj bude opožděn o dvacet dva minut. Tvaru číslovky musí odpovídat i tvar slovesa, proto řekneme například na zájezd se přihlásili dvacet tři účastníci nebo na zájezd se přihlásilo dvacet tři účastníků.

autoři: Stanislav Jurík , Martin Prošek
Spustit audio