Zchátralá budova Dvorany v Lokti má naději na záchranu

6. červen 2014

Smutný pohled nabízí jinak malebné město Loket. V těsné blízkosti historického centra dlouho chátrá někdejší skvost kulturního života. Řeč je o objektu, který místní znají jako Dvoranu.

Její první zkázou bylo napadení dřevomorkou. Na začátku 90. let ji město prodalo soukromému vlastníkovi, který se ale o budovu nestaral. Teprve před několika lety ji Loket získal zpět a konečně to vypadá, že by se mohlo něco změnit.

Loketská Dvorana je jedním z učebnicových příkladů nevydařené privatizace z 90. let. Ještě před rokem 1989 budova žila především kulturním životem. Podle pamětníků patřil její sál k akusticky nejlepším v regionu. Konaly se tu pravidelně hudební přehlídky. Třeba Loketský kotlík, což byla populární přehlídka country a folkové hudby.

„To tady chybí. Tady není sál pro více jak 60 lidí. Byla tady různá snaha. Vystupovala tu řada národních umělců, naposledy třeba Iva Janžurová a podobně. Tady byli fungující ochotníci a teď tady máme zříceninu,“ vzpomíná na slávu Dvorany Vladimír Růžička, který tu desítky let žije.

„Ta privatizace byl neskutečný zločin, hlavně jakým způsobem proběhla. Všichni předchozí starostové s výjimkou toho posledního se nestarali o svěřený majetek,“ dodává Růžička.

Dvoraně by pomohlo, kdyby se stala kulturní památkou

V minulosti se na radnici obrátilo několik investorů, kteří projevili zájem o koupi Dvorany. Jedním z posledních byl ruský podnikatel, který tu chtěl vybudovat školu pro malíře a galerii. Bez výsledku. Teď to vypadá, že by se to mohlo konečně změnit. Radnice v čele se starostou Zdeňkem Bednářem totiž usiluje o vyhlášení budovy kulturní památkou.

„My bychom, pokud by to mělo být reálné, potřebovali, aby ta Dvorana byla prohlášena památkou do konce roku čili ten čas nás skutečně žene. Tak abychom v dotačních titulech, které by mohly být příští rok na tyto kulturní památky, měli již toto všechno vyřešeno,“ říká Bednář.

Pokud prestižní titul budova Dvorany získá, bude pro město mnohem snazší sehnat peníze na její rekonstrukci. Ta by podle projektu mohla stát až 50 milionů korun. Město by jen získalo, tvrdí loketský zastupitel Václav Neudert.

„Já bych tam určitě viděl ten sál, pak bych tam viděl nějaké fitness centrum. Nejlepší by bylo všechno to skloubit, aby se energie vracely a abychom to jako město nedotovali,“ doplňuje Neudert.

Dvorana v Lokti

O záchranu Dvorany hodlají bojovat i samotní obyvatelé Lokte. Na sociální síti se rozšiřuje skupina, kde fanoušci o problému diskutují. Autoři stránky chtějí založit i neziskové sdružení.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio