V Plzni bude už brzy znát Gottfrieda Lindauera každý

2. leden 2015

Velkou retrospektivní výstavu obrazů plzeňského rodáka Gottfrieda Lindauera chystá na jaro a léto Západočeská galerie v Plzni. Čím je právě tahle výstava tak výjimečná, že se o ní mluví s takovým předstihem? To vysvětlil posluchačům Českého rozhlasu Plzeň ředitel galerie Roman Musil.

Gottfrieda Lindaura zná na Novém Zélandu skoro každý. Reprodukce jeho obrazů zdobí kdekteré prostranství, všude jsou pohlednice s jeho portréty Maorů, dokonce i sekt se tu jmenuje po něm. Ale zkuste se na malíře, který se v Plzni narodil 5. ledna 1839, zeptat na západě Čech. Znát ho bude málokdo. Chystaná výstava by to mohla změnit.

Syn zahradníka v sobě brzy objevil malířský talent a odešel studovat do Vídně. Po návratu domů maloval hodně a snad se mu dařilo i v osobním životě, ale na jaře roku 1874 odplul na Nový Zéland. Odcházeli tam za prací mnozí Češi, i Lindauer asi chtěl jako 35letý muž hledat štěstí... Začátky nebyly snadné, ale brzy se prosadil. Jako fotograf i jako malíř. A získal si důvěru původních obyvatel – Maorů. A jejich portréty ho proslavily.

Lindauerovy obrazy v Auckland Art Gallery - zprava kurátorka maorského umění Ngahiraka Mason, Roman Musil, Aleš Filip a Eva Reitspiesová

Důvěru Maorů musel získat i ředitel Západočeské galerie Roman Musil – jinak by mu obrazy do Plzně nepůjčili. Musel je přesvědčit o své koncepci i o tom, že je dobrý člověk. Jak se něco takového dělá? Tady nepomůže nic jiného, než osobní setkávání a dlouhé rozhovory.

Myslíte si, že Lindauerova ulice v Plzni je vzpomínkou na slavného malíře? Narodil se Lindauer jako Gottfried, nebo jako Bohumír? Existuje o jeho dobrodružném životě vůbec nějaká monografie? A víte, proč musí před výstavou proběhnout v prostorách galerie maorský rituál? A chcete být ve středu 6. května 2015 u toho? Nejen na tyhle otázky přináší odpovědi rozhovor s ředitelem Západočeské galerie v Plzni Romanem Musilem, který vedl Jan Anderle.

autor: Jan Anderle
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.