Chebská Galerie 4 má novou adresu. Z barokního špejcharu vznikly moderní výstavní prostory

5. prosinec 2015

Fotografická Galerie 4 v Chebu se přestěhovala do nových prostor. Zázemí našla v barokním špejcharu na Františkánském náměstí. Hlavní expozici tvoří ukázky úspěšných fotografických výstav posledních 30 let. V citlivě rekonstruované budově jsou pro návštěvníky připraveny i nečekané pohledy do historie.

Chebská G4 sídlila donedávna ve skromných prostorách objektu v Kamenné ulice. Problémy byl i v tom, že galerijní zázemí bylo umístěno v různých částech města. V novém Art Centru Galerie 4 je vše pohromadě a výstavní prostory konečně vyhovují moderní tvůrčí fotografii

„Komorní galerie v Kamenné ulici stačila na fotografii v roce 1985 do velikosti metr krát metr dvacet. Nedostatek dlouhých stěn a zároveň rozvoj digitálních technologií nám neumožňoval udělat spoustu výstav,“ vysvětluje ředitel G4 Zbyněk Illek, podle kterého myšlenka přestěhovat galerii do nového unikátního prostoru vznikla v podstatě před mnoha lety.

„Idea přestavby barokního špejcharu na Art centrum Galerie 4 začala v roce 2009, kdy byla připravena studie architektem Davidem Vávrou, jejíž filozofie byla taková, že bude v ostrém kontrastu historická část a ty prvky, které tam dodáváme v současnosti, to znamená kontrast mezi tím starým a novým,“ popisuje Illek.

Galerie G4 v Chebu se přestěhovala do barokního špejcharu

Rekonstrukci barokního špejcharu bylo nejprve nutné odložit, neboť se nepodařilo dostat evropskou dotaci. Projekt nakonec zaplatil Krajský úřad. Galerie vznikla citlivými přístavbami v neobyčejných interiérech.

„Máme tady tři poschodí výstavních prostor. V jedné je umístěn stálá expozice o historii chebských fotografických ateliérů na přelomu 19. a 20. století. Připravoval ji historik z chebského muzea Zbyněk Černý. V dalších podlažích budou krátkodobé výstavy. První představuje zhruba stovku autorů, kteří vystavovali v uplynulých 30 letech u nás v galerii a jejichž výstava byla úspěšná,“ popisuje Zbyněk Illek.

Galerie G4 v Chebu se přestěhovala do barokního špejcharu

Ve dvou podlažích Art centra Galerie 4 teď najdete práce slavných fotografů, jakými jsou například František Drtikol, Josef Sudek anebo Jan Saudek. Ve třetím patře objektu jsou místnosti pro přednášky a konference. I díky tomuto projektu ožívá ve starém Chebu celé území Františkánského náměstí.

„Budova barokního špejcharu je národní kulturní památka. Nám se tedy podařilo to, že od doby výstavby tato budova nikdy nebyla přístupná široké veřejnosti, takže návštěvníci budou mít možnost vidět tu fantastickou práci tesařů a stavitelů z doby baroka,“ dodává šéf Art centra Galerie 4 Zbyněk Illek.

G4 vznikla v roce 1985 jako součást Okresního kulturního střediska. V současné době je nejstarší stálou fotografickou galerií v České republice.

Galerie G4 v Chebu se přestěhovala do barokního špejcharu
autor: zdt
Spustit audio