Čtvrteční kulturní tipy

17. duben 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Operu „La traviata" skladatele Giuseppe Verdiho má na programu Velké divadlo v Plzni. Vychutnat si ji můžete v italském originále s českými titulky dnes od 19 hodin.

„Krvavá svatba" vás čeká v Komorním divadle v Plzni. Předlohou k tanečnímu divadlu bylo drama španělského autora Federica Garcíi Lorcy. Plzeňský baletní soubor vypráví jeho slova pohybem, hudbou, barvou i stínem dnes v 19 hodin.

Drama Karola Sidona „Shapira" na dnešek připravilo Západočeské divadlo Cheb. Koncem 19. století propukl v Londýně skandál s takzvanými Shapirovými rukopisy. Po druhé světové válce se jediná přeživší Shapirova dcera snaží očistit jméno svého otce. S jakým výsledkem? To se dozvíte v 19 hodin v chebském divadle.

Melancholický příběh o dospívání a toulkách noční Paříží „Atomic Age" dnes promítá Filmový klub Karlovy Vary. Film francouzské režisérky Hélény Klotz uvidíte od 19 hodin 30 minut v karlovarském kině Drahomíra.

„Jazz - nejen zpěv, ale i nástroje, nejen na jihu, ale i na severu" - to je téma další přednášky Zdeňka Rabocha z cyklu „O vzniku a vývoji moderní hudby". Uskuteční se od 17 hodin v knihovně v Plzni - Doubravce.

S poustevníky a poustevnami v Plzni vás v 17 hodin v Západočeském muzeu v Plzni seznámí Luděk Krčmář. Přednáška je součástí doprovodného programu k výstavě „Poustevníci a poustevny v Plzeňském kraji".

Zajímá vás společné pěstování ovoce, zeleniny a květin? Večer na téma komunitního zahradničení dnes zahájí novou sérii přednášek „Pěstuj prostor" v Plzni. Řeč bude o specifických rysech tohoto druhu zahrad a jejich významu pro dnešní společnost, představeny budou zajímavé plzeňské i mimoplzeňské projekty. Na setkání pod názvem „Komunitní zahrada jako veřejný prostor" jste zváni na 18:30 hodinu do kavárny plzeňského Domu hudby.

Charitativní projekt „Kola pro Afriku" podpoří výstava, která má v 18 hodin vernisáž v Bohemia Sekt Centru ve Starém Plzenci. Expozici tvoří fotografie z Gambie zachycující život tamních obyvatel. Výstava ve Starém Plzenci potrvá do 10. června.

Novou výstavu můžete navštívit také v Chebu. Jmenuje se „Archeologie bez hranic - Slované v Horní Falci a na Chebsku" a bude slavnostně otevřena dnes v 17 hodin v chebském muzeu. Najdete ji tam do 15. června.

Spustit audio