Čtvrteční kulturní tipy

24. duben 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Operu Bohuslava Martinů „Voják a tanečnice" má v 19 hodin na programu Velké divadlo v Plzni. Skladatel se ve své vůbec první opeře nechal inspirovat atmosférou revue, ale také operetou a jazzem. Budínovo libreto je plné humoru a inscenace v nastudování dirigenta Petra Kofroně a režiséra Tomáše Pilaře vhodná pro celou rodinu.

"Taková ženská na krku" - Feydeauova komedie plná postav, divokých situací a gagů vás čeká v 19 hodin v Komorním divadle v Plzni.

Českými lvy ověnčený snímek režisérky Agnieszky Holland "Hořící keř" dnes promítá Filmový klub Karlovy Vary. Scénář dramatu o alarmujícím činu Jana Palacha, osudech jeho blízkých a počátcích normalizace v posrpnovém Československu napsal Štěpán Hulík. Film je postaven na příběhu advokátky Dagmar Burešové, která podala žalobu na vysoce postaveného komunistu kvůli jeho lživým výrokům o Palachově smrti. Projekce v karlovarském kině Drahomíra začne mimořádně už v 18:30.

Poctu legendě českého popu Petru Novákovi dnes můžete vzdát v c. k. Divadle Pluto v Plzni. Koncertní pásmo "Klaunova zpověď" je naplánováno na 19:30, vystoupí Sebranka trio se svými hosty.

"Swing - hudba našich babiček, která je sále živá" - to je téma další přednášky Zdeňka Rabocha z cyklu "O vzniku a vývoji moderní hudby". Uskuteční se od 17 hodin v knihovně v Plzni-Doubravce.

V lidovém duchu se tentokrát ponese pořad "Beze spěchu s Josefem Pospíšilem", těšit se můžete na krojovanou malou dechovku Keramička z Bechyně - dnes od 17 hodin v plzeňském Kulturním domě Peklo.

Na přednášku "Krása a tajemství mikrosvětů. Prolínání výtvarné a vědecké fotografie v tvorbě entomologa Františka Weydy" můžete zajít do Kulturního a komunitního centra Přeštice. O vzniku svých fotografií pohovoří sám autor. Jedná se o doprovodnou akci ke stejnojmenné výstavě, která až do 18. května probíhá v Domě historie Přešticka. Po stejnou dobu si tam můžete prohlédnout také sbírku historických medvídků a dobových hraček "Můj méďa".

Imitátor Zdeněk Izer a zpěvačka Šárka Vaňková přijíždějí do Karlových Varů s novým zábavným pořadem „Furtluftdurch Tour". V Karlovarském městském divadle vás uvítají v 19:30.

Besídka Divadla Sklep dnes zavítá do Městského divadla v Mariánských Lázních. Od půl osmé večer bude připraveno pásmo scének, skečů, písní a tanců, čerpající z nasazení interpretů a jejich svérázného smyslu pro humor.

Večer operních a operetních árií připravili v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Těšit se můžete na nejkrásnější árie například z Dvořákovy Rusalky, Bizetovy Carmen, Kalmánovy Hraběnky Maricy nebo Lehárovy Veselé vdovy. Začátek je v 19:30

Letohrádek v Ostrově u Karlových Varů zahajuje novou výstavní sezónu. Dnešní slavnostní vernisáží představí hned tři zajímavé expozice - Propalované kresby a instalace Svatopluka Klimeše, fotografie osobností Karlovarska Stanislava Koženého a Obrazy a akvarely Jana Knapa. Vernisáž všech tří výstav je naplánovaná na 17. hodinu.

Spustit audio