"Hedvábnou stezku" lze projít v Západočeském muzeu

29. červen 2011
Kultura

Středoasijská umění a řemesla představuje výstava v Západočeském muzeu v Plzni. Expozice s titulkem „V srdci Hedvábné stezky" se zaměřuje na oblast ležící na křižovatce dávných obchodních cest, které spojovaly daleký Východ s evropským Západem. V Česku ojedinělá expozice nabízí ukázky textilií, keramiky, předmětů denní potřeby i fotografií. Vznikla z exponátů zapůjčených z Náprstkova muzea, Národní galerie v Praze a ze soukromých sbírek.

Výstava V srdci Hedvábné stezky - umění a řemeslo Střední Asie, kterou připravilo Západočeské muzeum v Plzni přenese návštěvníky do života středoasijských nomádů i obyvatel měst. Umělecký vývoj oblasti, jejíž jádro tvoří dnešní Uzbekistán, Turkmenistán, jižní část Kazachstánu, Tádžikistán a Kyrgyzstán si podle autorů výstavy udržuje v jisté míře kontinuitu z minulých slavných dob až do dneška v tradičních odvětvích - textilní tvorbě, v uměleckém zpracování kovu i v keramické produkci. Návštěvníci muzea si tak mohou prohlédnout asijské šperky, oděvy, opasky, obuv a pokrývky hlavy, vzácné koberce a velké nástěnné výšivky, dekorativní předměty, keramiku, sedlové brašny či slavnostní pokrývky na velbloudy. Mohou také nahlédnout do původní plně vybavené mongolské jurty a prohlédnout si originální závěsné tašky do jurty, jurtové pásy a závěsy nad vchod do tohoto obydlí.

Logo

Oblast ležící v srdci Asie, křižovatka dávných obchodních cest, spojujících daleký Východ s evropským Západem, po staletí vstřebávala impulsy všech kulturních vlivů a vytvořila tak prostředí pro vznik specifického výtvarného projevu. Hedvábná stezka nesloužila jen obchodu s hedvábím, ale i k přepravě dalších cenných komodit - z východu po ní proudilo zlato a jiné kovy, drahé kameny, sklo, koření a slonovina, ze západu kožešiny, jantar, bronz či železo.

Výstava V srdci Hedvábné stezky potrvá v Západočeském muzeu do 21. srpna.

Spustit audio