Nedělní kulturní tipy

13. duben 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Derniéru tragikomedie „Garderobiér" od anglického dramatika Ronalda Harwooda na dnešek připravilo Komorní divadlo v Plzni. Příběh je z válečného Londýna. První herec představení Král Lear kolabuje a jeho oddaný garderobiér se snaží zachraňovat situaci. Pravda s iluzí i tragika s humorem se spojí na jevišti plzeňského Komorního divadla v režii Zdeňka Kaloče naposledy dnes v 19 hodin, hlavní roli ztvárňuje Antonín Procházka.

Do Komorního divadla můžete zamířit už na odpolední představení - na programu je opereta Járy Beneše „Růže z Argentiny". Seňorita Dolores, mladá dáma z New Yorku, se má ujmout svého argentinského dědictví. Musí ovšem čelit nástrahám nejen protřelého zlosyna, ale i vlastních rozmarů. Příjemně sentimentální romance vás v Komorním divadle v Plzni strhne do víru svého děje ve 14 hodin.

Ve stejný čas, tedy od 14 hodin, uvádí Velké divadlo v Plzni klasický balet Sergeje Prokofjeva na motivy pohádky Charlese Perraulta „Popelka". Taneční interpretace příběhu je náročná rejstříkem výrazových poloh. Pohádkový sen o dívce, která nalezne svého prince, můžete v plzeňském Velkém divadle snít od 14 hodin.

V Plasích dnes budou oznámeny vítězné soubory přehlídky studentského a experimentujícího divadla pro Plzeňský a Karlovarský kraj „Na hraně", které postoupí na národní festival Mladá scéna v Ústí nad Orlicí a Šrámkův Písek. Na dnešní program jste zváni do plaského kláštera od 9 hodin, slavnostní zakončení přehlídky je naplánováno na 16. hodinu.

Petr Spálený & Apollo Band dnes vystoupí v Plzni. Těšit se můžete i na manželku známého zpěváka a hudebníka Milušku Voborníkovou. Koncert se uskuteční v plzeňské Měšťanské besedě od 19 hodin.

Zámek Červené Poříčí a statek U Matoušů v Plzni-Bolevci se o tomto víkendu připojily k oslavám „Mezinárodního dne památek a historických sídel". Červenopoříčský zámek prochází dlouhodobou rekonstrukcí a je běžně nepřístupný, dnes tam můžete výjimečně nahlédnout každou celou hodinu od 10 do 16 hodin kromě polední pauzy. Na plzeňském statku U Matoušů zas můžete načerpat velikonoční atmosféru, vítáni tam budete mezi 10. a 17. hodinou a vstup je zdarma.

„Princezna Oslí kůže" v podání kladenského Divadla Lampion dnes udělá radost dětem v Klatovech. Výtvarně pohádka v režii Petra Vodičky připomíná obrázkovou knížku, ze které vychází jednotlivé postavy. Činoherní výstupy střídají pasáže s plošnými loutkami ve stínohře. Hraje se od 15 hodin v klatovském divadle.

„Hody, hody doprovody" - v Měšťanské besedě v Plzni dnes vezmou Velikonoce do svých tlapek zajíci Zoubek a Ouško. Nedělní dětská představení - tentokrát s Divadlem Dráček - tam začínají jako obvykle, ve 14:30 a v 16 hodin.

„Velikonoční dílnu / Pletení pomlázek" dnes nabízí Interaktivní galerie Becherova vila, pobočka Galerie umění Karlovy Vary. Účastníci se seznámí s historií velikonoční pomlázky, se zpracováním vrbového proutí a různými pracovními postupy pletení pomlázky. Do velikonočního tvoření v Becherově vile se můžete zapojit od 14 do 16 hodin.

Na přírodovědnou exkurzi „Za bobry do Hrozňatova s výletem na Loretu" láká Muzeum Cheb. Sraz je v 11 hodin na konečné MHD ve Starém Hrozňatově. S odbornými průvodci navštívíte bobří hráze, dozvíte se podrobnosti o životě a díle bobrů, budete určovat jarní květenu a dostane se vám také historického výkladu ke křížové cestě a Loretě.

Spustit audio