Nejprve se v Plzni našel ztracený Malich, teď konečně autor poprvé představuje své dílo

8. září 2017

Před dvěma lety se v Plzni podařil nadšencům objev celorepublikového významu: našli zapomenuté rozměrné dílo významného českého výtvarného umělce Karla Malicha. Teď se s jeho dílem může poprvé seznámit plzeňská veřejnost.

Ve výtvarném světě ta zpráva způsobila před dvěma lety řádný poprask. Nadšenci, kteří mapují stopy moderního umění v Plzni ve spolku „Křížky a vetřelci“, našli obraz Karla Malicha. Za skříněmi na vysokoškolských kolejích se skrývalo dílo, jehož cena se pohybuje v milionech korun.

Ačkoli se v Plzni nachází plastický objekt letos třiadevadesátiletého umělce, on sám tu své práce nikdy nevystavoval. To se rozhodla změnit Galerie města Plzně. Oslovila kurátora Martina Dostála, který připravil ochutnávku z Malichova díla pro nadzemní i podzemní prostory a mázhaus galerie.

„Půjčili jsme si díla především z Galerie Zdeněk Sklenář a asi pět věcí ze soukromé sbírky ze Zlína. Některé věci jsou dokonce ode mě,“ říká Dostál.

Karel Malich je proslulý především svým minimalistickým stylem. K němu se ovšem propracoval.

„Malich dělal v padesátých letech realistickou grafiku. Na konci padesátých let se jeho vývoj proměnil a spěl k abstrakci, byť vychází z krajiny. Já jsem schválně zařadil mezi jeho nejranější věci jeden lept, na kterém je zobrazena Plzeň,“ ukazuje grafiku v první místnosti Galerie města Plzně kurátor Martin Dostál.

autor: Petra Kosová
Spustit audio