Novoroční kulturní tip

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

„Novoroční gala" na dnešek nachystala Plzeňská filharmonie. Těšit se můžete na hudbu Strausse, Lehára, Chačaturjana a dalších skladatelů, zpívat bude Gabriela Kopperová. Koncert je naplánován od 17 hodin v Měšťanské besedě v Plzni.

Koncertem „Gala Verdi" oslaví nový rok Karlovarské městské divadlo. V podání Anny a Petra Dolejších, Josefa Brinzáka a Komorního orchestru Prague Opera Collegium uslyšíte nejslavnější árie z Verdiho oper. „Gala Verdi" vás v Karlovarském městském divadle čeká od 19:30 hodin. Na „Novoročním koncertě 2014" budete vítáni také v Grandhotelu Pupp v Karlových Varech. Krásná hudba ovládne slavnostní sál už v 15 hodin.

Na „Novoroční koncert" láká i Městské divadlo v Mariánských Lázních. Zazní mimo jiné skladby Verdiho, Pucciniho, Kálmána a také neapolské písně. Vystoupí 3 tenoři - Juraj Nociar, Václav Sibera a Milan Vlček, doprovodí je klavírista Karel Friesl a komorní soubor Divertimento, houslová sóla zahraje Vladislav Linetskiy. Na „Novoroční koncert" do mariánskolázeňského Městského divadla zamiřte na 20. hodinu.

„Novoroční koncert pro harfu a housle" se dnes koná také na Vodním hradě Švihov. Na programu jsou Bach, Dvořák, Saint-Saens a další hudební velikáni. Účinkují harfenistka Dana Suchanová a houslista Jakub Sedláček. Koncertu se uskuteční v kulisách pohádky o Popelce od 15 hodin, na hradě Švihov až do 2. března trvá výstava „Po stopách Popelky".

Tradičně je na Nový rok zpřístupněn Chanovický betlém - do skanzenu v Chanovicích se na něj můžete přijít podívat mezi 13. a 17. hodinou. Návštěvu obce lze spojit ještě s „Novoroční vyhlídkou z chanovické rozhledny" a to od 13 do 16 hodin.

Slavnostně otevřena dnes bude nová rozhledna na Svaté Markétě u Dlažova na Klatovsku. Novoroční setkání u kaple svaté Markéty začne ve 13:30 hodin.

Na novoroční výstup na Tuhošť zve Sbor dobrovolných hasičů Lhovice. Vychází se ve 13 hodin 30 minut od vánočního stromu u hasičské zbrojnice ve Lhovicích na Klatovsku. Čeká vás putování po tajemných místech Tuhoště, na jehož vrcholu se kdysi rozprostíralo hradiště. Poté můžete sestoupit do Mezihoří a zpět do Lhovic pokračovat kolem Panského rybníka, kde se před 40 lety také natáčela filmová pohádka Popelka.

Vysvěcena dnes bude nově zrekonstruovaná zvonička v Němčicích na Domažlicku. Stane se tak v rámci „Novoročního srazu na Úlikově", který proběhne od 13 hodin.

Spustit audio