Plzeňská sousedství chystají další setkání

17. květen 2015

Plzeň oslaví podruhé Den sousedů. Do sousedských večeří, procházek nebo do kulturního programu se i letos zapojí tisíce lidí.

Poslední květnový víkend bude v Plzni patřit Evropskému dni sousedů. Město se do oslavy, která se koná souběžně na stovkách míst v Evropě, zapojí podruhé. Loni měla akce velký úspěch, zúčastnilo se jí asi pět tisíc lidí. Na programu budou opět sousedské večeře, netradiční procházky, ale i kulturní vystoupení. Představí se také řada komunit, sdružení nebo spolků. Zapojit se může úplně každý. Vše začne v sobotu 30. května ve 14 hodin. Po Plzni vznikne třináct takzvaných ohnisek, kde se představí nejrůznější komunity a spolky.

„Na Vinicích, v Bolevci, na Slovanech, Jižní předměstí, samotné centrum Plzně a také Lhota a Křimice. Ta ohniska mají různý program. Často je tam hudba, nějaká výstava nebo prezentace činností organizací, které se na tom ohnisku podílejí. Jsou tam i soutěže," popsala ohniska produkční akce Eva Haunerová.

V 17 hodin pak začnou sousedské večeře. Lidé vynesou stoly a židle ven, před domy, za domy, na ulici, přinesou nejrůznější dobroty a zkrátka společně povečeří. Podle produkční akce Evy Haunerové rozhodně nejde jen o jídlo.

„Cílem večeří je, aby se lidé setkali, seznámili se a třeba zapracovali na vylepšení vztahů v domě. Není to o tom, aby se pouze sešli a zkonzumovali večeři, kterou si připravili, ale je to o tom, aby něco společně zažili, něco, co běžně nezažívají."

Pojďte se seznámit se svými sousedy! Takové je motto Evropského dne sousedů

V neděli přijde na řadu pět komentovaných procházek. Začínají v deset a ve čtrnáct hodin, je dobré si na ně předem koupit vstupenky na portálu Plzenskavstupenka.cz nebo přes web evropského dne sousedů. Zamíří do centra, do vilové čtvrti na Lochotíně nebo do Bolevce.

Seznamovat se sousedy se mohou lidé i na Plzeňské plovárně. Na sobotu tam připravili program s názvem RetroHry našich babiček a dědečků. A další program, hlavně pro děti, bude také Husově náměstí.

„Velmi se těšíme na výtvarné dílničky, kreativní dílničky, budou tam i sportovní aktivity, exhibice, soutěže, hry," lákala organizátorka ohniska Jana Dobrá.

Evropský den sousedů je součástí projektu Evropské hlavní město kultury 2015. Program doplní i další akce, jako je tradiční Noc kostelů, jízda historických vozidel nebo turecký den v Jetelové ulici.

Podrobnosti o programu najdete na webu Evropského dne sousedů.

autoři: kos , sch
Spustit audio