Pocta Sinatrovi, koncert Divadla Sklep, film o Loosovi, show hvězd snowbordu a zpěvák z MET – tak se loučí Plzeň s evropským titulem

5. prosinec 2015

Končí rok, kdy se Plzeň těšila mimořádnému zájmu prestižních evropských médií. Jako Evropské hlavní město kultury nabídla více než šest stovek akcí.

Končí rok, kdy se Plzeň těšila mimořádnému zájmu prestižních evropských médií. Jako Evropské hlavní město kultury nabídla více než šest stovek akcí.

Plzeň a Mons – to byla Evropská hlavní města kultury 2015. Nastal čas předat štafetu španělskému San Sebastianu a polské Wroclawi. Plzeň chystá na závěr týden nabitý akcemi nejrůznějších žánrů a pro různé věkové a zájmové skupiny, a to v době od 7. do 12. prosince. „My jsme nechtěli, aby z toho byla jedna velká oslava s ohňostrojem na náměstí. Takže začínáme poctou Franku Sinatrovi se Sváťou Čechem, plzeňským rodákem, dalšími plzeňskými muzikanty a zpěvačkou z USA,“ říká ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Suchánek. A na druhý den zve na koncert orchestru Václava Hübsche do kulturního domu Peklo.

V Pekle se 9. prosince pronikavě změní atmosféra, hudba i složení publika: Ben Cristovao tam chystá svoji live show s elektronickou hudbou. „Vážím si toho, že jsem z Plzně. To znamená, že pro lidi odsud budu hrát dvě věci, které nikdo předtím neslyšel a chtěli je po mě lidi v Praze. Ale já si řekl: hele, ne, to si schovám tady na to vystoupení,“ slibuje exotický zpěvák, textař a herec, bývalý tanečník a vrcholový sportovec Cristovao.

10. prosinec patří architektovi Adolfu Loosovi u příležitosti 145. výročí jeho narození. V plánu jsou speciální prohlídky Loosových interiérů, třeba Brummelova domu, jehož rekonstrukce trvala 12 let a letos už interiéry vidělo kolem dvou tisíc návštěvníků. A večer bude předpremiéra filmu „Loos v Plzni“. „Snímek se točil letos v létě v plzeňských interiérech a celkem šest předpremiér bude v interiéru v Bendově ulici. Vejde se tam 50 lidí, takže celková kapacita je 300 diváků,“ vypočítává programový ředitel společnosti Plzeň 2015 Jiří Sulženko. Film byl měl být hotový na jaře, kdy bude premiéra.

Kdo si potrpí na Divadlo Sklep – a v Plzni má svérázný pražský spolek početnou fanouškovskou základnu - ten vyrazí ten samý den na jeho koncert. S Tomášem Hanákem v čele vystoupí třeba Aleš Najbrt a František Skála, nebo herečka Lenka Vychodilová. Koncert má název „MTO UNIVERSAL: Hudba, kterou jinde neuslyšíte – díky bohu!“ a bude v DEPU 2015.

A pak už bude DEPO 2015 ve hře do konce závěrečného programu. 11. prosince tam čeká návštěvníky „Opera Gala 2015“. „Jako sólista vystoupí dnes už světoznámý basbarytonista Adam Plachetka. V roce 2005 získal cenu Plzeňský Orfeus; Plzeň je jediné město, které uděluje cenu tohoto typu. Plachetka debutoval v Národním divadle, účinkoval ve Státní opeře ve Vídni a z jeho posledních úspěchů je to určitě La Scala v Miláně, Metropolitní opera v New Yorku a další,“ připomíná ředitelka Plzeňské filharmonie Lenka Kavalová některé úspěchy laureáta pěvecké soutěže Antonína Dvořáka v Karlových Varech a držitele dalších cen.

O den později se do DEPA 2015 stáhnou sportovní příznivci, neboť se tam chystá velká snowboardová show se světovými hvězdami tohoto sportu. Kromě toho se na rozlučku s titulem Evropské hlavní město kultury pokusí Plzeň o rekord: nejdelší fotoalbum na světě. Autory snímků z letošních akcí, které se potáhnou od DEPA 2015 do centra Plzně, jsou sami Plzeňané. „Potom si dokonce mohou lidé nějakou fotografii vybrat, my ji vystřihneme a oni si ji budou moci odnést domů jako vzpomínku na rok 2015,“ uzavírá manažerka PR a komunikace společnosti Plzeň 2015 Mirka Reifová.

autor: Petra Kosová
Spustit audio