Přehlídka v Plasích trhá rekordy - organizátoři museli zájemce dokonce odmítat

12. duben 2014
Divadelní zápisník

Od Shakespeara přes Havla, až po experimentální autorské počiny měl v programu 5. ročník festivalu „Na hraně“, v Plasích. Připomeňte si s námi 20. výročí od smrti dlouholetého herce plzeňského divadla Jana Grosse.

Festival „Na hraně“ v Plasích je oblastní postupová přehlídka. To znamená, že lektorský sbor, ve kterém nechybí například kolegyně z rozhlasové stanice ČRo Vltava Alena Zemančíková, rozhodl o vítězích. Ti se pak zúčastní národních přehlídek „Šrámkův Písek“ a „Mladá scéna“ v Ústí nad Orlicí. Důležitější než soutěž je ale setkání, vzájemná inspirace a rozborové semináře, při kterých divadelníci dále pracují na svých inscenacích. Letos je to kolem dvaceti představení v klášteře nebo v kině, tolik souborů se ještě nikdy nepřihlásilo.

V Divadelním zápisníku se rozhlasový režisér Miroslav Buriánek věnuje také vzpomínce na herce Jana Grosse. Působil v oblastních divadlech v Liberci a ve Zlíně, ale také v Praze. Nakonec zakotvil v Plzni. A před dvaceti lety zemřel. Kromě Miroslava Buriánka si na něj vzpomene například herečka Jana Kubátová.

autor: Petra Kosová
Spustit audio