Proměny Vánoc ve 20. století

25. listopad 2011
Kultura

„Proměny Vánoc ve 20. století", tak se jmenuje nová výstava, kterou si můžete prohlédnout v Národopisném muzeu v Plzni. Expozice ukazuje proměny slavení vánočních svátků od první republiky až do současnosti.

Návštěvníci Národopisného muzea Plzeňska mají nevšední příležitost zavzpomínat například na Vánoce prožité v době normalizace, ale třeba i na první svobodné svátky v roce 1989, v Plzni. Výstava Proměny Vánoc ve 20. století ukazuje typické dárky, nabízí i recepty a postřehy o tom, jak vypadaly Vánoce v jednotlivých desetiletích minulého století.

Návštěvníci výstavy se například dozvědí, že vůbec první Vánoce nově vzniklého Československa se slavily v euforii z míru a samostatnosti. V předvánočních nákupech ale chyběly ryby a kvasnice potřebné k pečení vánoček. Smažený kapr s bramborovým salátem se začal objevovat ve 20. letech, a to jako alternativa k tradičnímu kapru na černo. Hračky v té době byly dřevěné, pod stromečkem se objevovaly i domácí výrobky, například z krabiček od sirek.

Ježíšek z českých domácností nemizí. Prozatím.

Nástup 30. let přinesl snad každému dítěti v republice plyšového medvěda. Hitem byli cínoví vojáčci a plechová zvířátka na klíček. Dívkám, především v chudších rodinách, udělaly radost papírové archy, z nichž vystřihovaly panenky a jejich oblečení.

O prvních Vánocích v Protektorátu Čechy a Morava někteří obchodníci rozšířili prodejní dobu i na Štědrý den a nákupní horečka neklesla ani zavedením lístkového systému. Reklamní letáky nabízely rádia, gramofony. Ve znamení lístkového systému zůstaly i první poválečné svátky roku 1945.

Finále soutěže O vánoční pochoutku roku 2007

Padesátá léta přinesly Dědu Mráze neboli sovětský symbol Vánoc. Objevil se po nástupu komunistického režimu. Tehdy naši vládní představitelé lidem tento trend nutili. Děda Mráz měl nahradit Ježíška. Dárky neměl nosit na Štědrý den, ale až na Nový rok. Neujal se a většina lidí ho vytěsnila z paměti.

Z 60., 70. a následujících let přibližuje výstava typické dárky, jako například Rubikovu kostku, umělohmotná "céčka", nebo třeba skládací vystřelovací deštník, jenž se nedal sehnat jinde než v Tuzexu. Z modernějších exponátů možná zaujmou mobilní telefony z poloviny 90. let.

dárek

Starší návštěvníci jistě zavzpomínají, určitě některé věci ze zde vystavených sami našli pod stromečkem. Výstava ale bude zajímavá i pro děti a možná i poprvé uslyší o Dědovi Mrázovi nebo slovíčka bony a Tuzex.

Expozici doplňují staré rodinné fotografie a reklamy z dobových časopisů. Výstavu „Proměny Vánoc ve 20. století" si v Národopisném muzeu v Plzni můžete prohlédnout až do 8. ledna.

autor: Směna ČRo Plzeň | zdroj: ČTK
Spustit audio