Úterní kulturní tipy

22. duben 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Moliérova „Lakomce" v režii Jana Buriana dnes uvádí Velké divadlo v Plzni. Titulní roli ztvárňuje Pavel Pavlovský, začátek je v 19 hodin.

„Divotvorný hrnec" na dnešek nachystalo plzeňské Komorní divadlo. Broadwayský muzikál v úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha vás tam čeká od 19 hodin. Na tento muzikál můžete zajít také do Západočeského divadla v Chebu v 17. hodin.

Snímek „Detektiv Down" dnes promítá Filmový klub Plzeň. Norský režisér Bård Breien natočil příběh detektiva s Downovým syndromem, který vyšetřuje svůj první případ. Působivý film vznikal na podzim 2012 v Praze, hlavního hrdinu vytvořil herec s reálným Downovým syndromem. Zváni jste do plzeňského kina Beseda na 17. nebo 20. hodinu.

Nový film jednoho z nejlepších českých animátorů současnosti Pavla Koutského „Husiti" nabízí Plánský biograf. Animovaná komedie hravě boří mýty o husitské éře - dva popletové, kteří se nechtěně stali hrdiny své doby, vás v kině v Plané pobaví od 17 hodin.

Koncert „Fascinující svět hudby - Kvartetní tvorba Bohuslava Martinů" se dnes od 18 hodin uskuteční v Galerii města Plzně. Účinkuje Kvarteto PiKap.

„Jarní premiérou" pokračuje v Návštěvnickém centru plzeňského pivovaru tradiční cyklus hudebních vystoupení Lubomíra Brabce a jeho hostů. Tentokrát se můžete těšit na Collegium Českých Filharmoniků v čele s Jaroslavem Kroftem a hráčku na lesní roh Kateřinu Javůrkovou, vítězku Pražského jara 2013. Setkání je naplánováno na 19:30 hodinu.

„Důlní technika na počátku novověku v kontextu rozvoje těžby v Jáchymově" - to je téma přednášky Petra Bohdálka, která se dnes od 16:30 koná v Krajské knihovně v Karlových Varech-Dvorech.

Své „Čtyři cesty na sever" vám během slideshow a promítání krátkých filmů z putování autostopem za polárním kruhem přiblíží Zdeněk Vacek. Vítáni budete v 19 hodin ve studiu Sluneční anděl v Sedláčkově ulici v Plzni. Vstupné je dobrovolné.

Na rok prožitý v Antarktidě zavzpomíná v přednášce spojené s promítáním cestovatel Martin Mikyska - dnes od 19 hodin v Měšťanské besedě v Plzni.

Na výstavu „Ukryto v depozitáři" láká Městské muzeum Mariánské Lázně. Víte, jak vypadala stará chebská světnice z hotelu Monty? Pamatujete si na boby, které jezdily na bobové dráze? Zajímá vás, jak vypadaly staré lázeňské upomínkové předměty? Zamiřte do mariánskolázeňského muzea. Expozici tam najdete až do konce října.

Spustit audio