Velká sklobetonová ruka v Plzni připomíná Jiřího Trnku a totalitu

18. listopad 2015

Pět metrů vysoká klec, kterou prorazila čtyřmetrová ruka - takovým pomníkem uctila západočeská metropole památku známého výtvarníka a rodáka. Dílo je symbolicky umístěno v blízkosti borské věznice.

Plzeňský rodák a výtvarník Jiří Trnka má nově v Plzni svůj pomník. Připomíná scénu z jeho posledního animovaného filmu Ruka, který symbolizuje boj proti totalitě a diktatuře. I proto se slavnostní odhalení uskutečnilo na Den boje za svobodu a demokracii.

„Mě tohle oslovilo kdysi v dětství, tenhle film a napadlo mě takovýto pomník tu udělat před pěti, šesti lety," popsal cestu od nápadu k realizaci děkan Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni Josef Mištera. Byl to právě on, kdo projekt pomníku koncipoval už před lety v přihlášce Plzně jako Evropského hlavního města kultury.

Pomník je připomínkou na dvou úrovních. Hlavně připomíná, že z Plzně vyšel geniální režisér animovaných filmů, výtvarník, ilustrátor Jiří Trnka. Současně ale poukazuje i na méně slavnou historii, jako jsou normalizace, potlačená vzpoura v padesátých letech a obecně velké represe. Navíc blízká plzeňská věznice také neměla dobrou pověst mezi politickými vězni.

„Jsem spokojený. Přesně sem ta socha zapadne a jsem spokojený s prací Luďka Míška, je to vynikající sochař. Ta ruka je namodelovaná velice, velice citlivě. Je dlouhá skoro čtyři metry a tu on modeloval, než ji teprve odléval, to je fantastické," pochvaloval si Josef Mištěra.

Nový plzeňský pomník převedl do reality závěrečný záběr světově oceňovaného filmu

Ruka je v podstatě přesnou kopií scény ze stejnojmenného filmu Jiřího Trnky z roku 1965. V něm se umělec vzbouří proti režimu. Pomník, který ho režim donutil vytesat, povalí a uteče na svobodu z klece, ve které je vězněn. Sochař vytvořil zhruba pětimetrovou klec, ruka v ní měří necelé čtyři metry.

„Ruka je poražená, poslední moment, kdy umělec utíká z klece, kdy ruka prorazí klec. Tak tenhle moment je tady udělaný do reálné velikosti. Je to vlastně poražená totalita," popsal dílo autor Luděk Míšek.

Slavnostního odhalení památníku v Borském parku se zúčastnily desítky lidí. Byl mezi nimi i syn slavného výtvarníka Jan Trnka, který na pomníku ocenil hlavně námět a také symboliku. Podle jeho slov byl příběh Ruka víceméně autobiografický.

„Jako každý umělec v té době s tou totalitní mocí poměrně dost zápasil a bohužel se vyplnil obsah toho filmu, kde ta ruka jako symbol totalitní moci tomu panáčkovi na závěr vystrojí pohřeb a to samé se stalo otci. Byla to taková anticipace u něj," uvedl Jan Trnka.

Ve 20minutovém snímku hraje jen animovaná loutka umělce a živá ruka, ztělesňující diktaturu. Film získal ve světě nejvyšší ocenění a patří mezi čtyři nejvýznamnější animované filmy v historii. Dlouho byl ale pohřben v trezoru.

Pomník věnovaný Jiřímu Trnkovi a boji proti totalitě stojí v Borském parku v Plzni poblíž věznice Bory. Tou prošla řada politických vězňů, včetně bývalého prezidenta Václava Havla.

autor: mkl
Spustit audio