Ludvík Hess

13. únor 2014

Nadačnímu fondu pro odložené děti Statim Praha předsedá Ludvík Hess od roku 2005. Původně chtěl zřídit maximálně dva babyboxy pro celou naši republiku a doufal, že se v nich neobjeví víc než jedno dítě za 3 roky. Dnes může konstatovat, že do provozu uvedl už šest desítek babyboxů, do kterých lidé odložili už 101 novorozenců. Dokud jich bylo méně než 20, chtěl každému nalezenci posílat plyšáka nebo autíčko...

Ludvík Hess nemá Plzeň v oblibě, i když za kamarádku dnes považuje i někdejší hejtmanku a ministryni zdravotnictví Miladu Emmerovou, která mu v prvních pokusech zřídit babybox v Plzni kladla řadu překážek. Pan Hess se přiznal také k tomu, že mu publicita nedělá větší potíže a že ho lidé poznávají na ulici. A málokdo ví, že už desítky let pečuje o anglické plnokrevníky.

Sleduje další osudy dětí nalezených v babyboxech? Jak funguje jeho Azylový dům, který před časem postavil? A proč má v oblibě historické jezdecké sochy?

Na tyto a řadu dalších otázek odpověděl zakladatel babyboxů Ludvík Hess v dopoledním programu Českého rozhlasu Plzeň. Záznam rozhovoru si můžete poslechnout zde.

autor: ČRo Plzeň
Spustit audio