Banátem na kole přes české vesnice - zážitek na celý život

28. srpen 2015

Víte, kde na mapě hledat Banát? Plzeňská cykloprůvodkyně Radka Žáková ano a výlet do této oblasti plánovala pro partu přátel dlouho dopředu. Banát je česká oblast na území Rumunska, oblast ne zcela bezpečná, zato v krásné přírodě a s českými vesnicemi, jejichž obyvatelé jsou nesmírně ochotní hostit ve svých skromných obydlích krajany na kolech.

Na cestu si cyklisté z Plzeňska sbalili česko-banátský slovníček. Některé české výrazy totiž zůstaly v oblasti beze změny už více než sto let. A připraveni byli nejen na drobnou jazykovou bariéru, ale i na náročné trasy s velkým převýšením po nepříliš zpevněných cestách.

Kopce, vyhlídky, jeskyně, soutěsky, závrty… Banát poskytne zážitky z přírodních krás na celý život. Když k tomu připočtete i občasné pohodové vyjížďky údolím Dunaje, vynikající místní pokrmy připravované „banátskými Čechy“ (med, sýry, šípková marmeláda a další dobroty), příznivé počasí a dobrou partu, možná už také uvažujete o lokalitě na dovolenou v příštím létě.

S Radkou Žákovou jsme ale v rozhovoru stihli probrat i další dvě lokality vhodné na cyklozájezd se skupinou přátel. Obě jsou na území Francie a rovněž stojí za to o nich uvažovat.

Nechte se zlákat vyprávěním o zajímavých destinacích nejen pro cyklisty. Náš host nám také exkluzivně poskytl několik fotografií z míst, kam se zatím dostal jen málokdo.

Poslechněte si celý záznam rozhovoru moderátora Stanislava Juríka s cykloprůvodkyní Radkou Žákovou.

Banát na mapě
Banátem na kole přes české vesnice
Banátem na kole přes české vesnice
Banátem na kole přes české vesnice

Více fotografií najdete ve fotogalerii nebo na stránkách informačního portálu plzenskonakole.cz

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.