Cheb nabízí návrat do minulosti. Poznejte životní styl a design v ČSSR

17. únor 2016

Ve středu 17. února se na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad otevřela nová pobočka Galerie výtvarného umění (GAVU) v Chebu. Retromuseum je věnováno designu i životnímu stylu 60. až 80. let a je vůbec největší svého druhu v celé České republice.

Až do roku 2014 se v místě Schillerova domu nacházelo železářství. Téměř stoletá tradice prodeje tohoto sortimentu ale podlehla tendenci vytlačující obchody na periferii s lepší dopravní dostupností.

Město Cheb tehdy dům zdarma nabídlo GAVU, která jej opravila z evropských peněz a prostředků svého zřizovatele - Karlovarského kraje. Rekonstrukce domu a pořízení základního vybavení stálo zhruba 18 milionů korun, na dalších 1,5 milionu přišla vlastní expozice a rekonstrukce přilehlé části budovy galerie. V zadní části se totiž galerie a muzeum propojily a vznikl zde nový moderní depozitář.

Stálou expozici Retromusea vytvořil kolektiv autorů pod vedením šéfkurátorky Daniely Kramerové. Některé předměty jsou zapůjčeny ze sbírek mnoha českých muzeí, zejména pak Národního technického muzea v Praze a Uměleckoprůmyslového musea.

Cheb nabízí návrat do minulosti. Poznejte životní styl a design ČSSR

Vedle exponátů vystavených klasickým způsobem ve vitrínách se tu nachází pět autentických dobových prostředí bytů a kanceláří, do nichž může návštěvník vstoupit a na vlastní kůži zažít pocit návratu v čase. Není problém se posadit do dobového křesla, otevřít si skříně a zásuvky, napsat pár vět na psacím stroji nebo na telefonu vytočit číslo, kterým se spojí se sousedním bytem či kanceláří.

Naleznete tu vývojovou kolekci domácích spotřebičů či televizorů, ale i typické dopravní prostředky jako Škoda 1000 MB, skútr Čezeta či velorex. Nechybí ani dobový nábytek, nádobí, dekorace, obaly od zboží, ošacení, spotřebiče, hračky nebo časopisy. Důležitou součástí expozic jsou i fotografie zobrazující charakteristické události, které určovaly podobu tehdejšího života, jako třeba MDŽ, oslavy 1. máje, VŘSR, spartakiáda či základní vojenská služba.

Vedle stálé expozice tu budou vždy probíhat dvě dočasné výstavy. Ta větší bude souběžně se slavnostním otevřením celého muzea věnovaná legendárním botaskám. Druhá je věnována chebskému designérovi Josefu Cupákovi, autoru legendární skládačky ESKA 622.

Kde se tvůrci inspirovali? Kdo přišel s nápadem na vznik Retromusea? Jak dlouho probíhaly přípravy a který exponát je nejvzácnější?

Poslechněte si celý rozhovor Petra Čimpery s ředitelem Galerie výtvarného umění v Chebu Marcelem Fišerem.

autor: Petr Čimpera
Spustit audio